Начало Новини Свят „Очите на Бога“ – Проходна пещера

„Очите на Бога“ – Проходна пещера

9324

Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2 км от с. Карлуково, община Луковит и на 112 км от София. Проходната пещера е обявена за природна забележителност през 1962 г.

Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м).

Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича “Очите на Бога” („Окната“), а понякога и “Очите на Дявола”. Това са очите, пред които се моли поп Алигорко от филма “Време разделно”. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. В пещерата са снимани няколко български и чуждестранни филми. Един от тях е “Време разделно” (1987 г.).

Пещера Проходна e част от 100-те национални туристически обекта в България.