Начало Новини Благотворителност Павликени завършва проект по ПРСР

Павликени завършва проект по ПРСР

1598
Центровете от семеен тип.
Центровете от семеен тип.

Напълно са готови новите центрове за настаняване от семеен тип и защитеното жилище в Павликени. В момента се подготвят процедурите за външното ел. захранване и газифициране на обектите, след което новоизградените къщи ще бъдат пуснати в експлоатация, съобщи кметът инж. Емануил Манолов. Проектът е за 1.8 млн. лв. Финансирането е предоставено от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Средствата са инвестирани в строежа на четири сгради до общинската болница и Центъра за социална рехабилитация и интеграция, който се помещава в крило на бивша детска градина. Жилищата могат да приемат по 12 деца.

„През 2016 г. общината ще кандидатства с проект и за изграждане на дом за стари хора. В момента в Павликени се реализират 7 големи проекта. Два от тях са получили общо около 14 млн. лв. от ПРСР за подобряване на общинската инфраструктура. По тях ще бъде направен ремонт на 32 км общински пътища. Започнаха подготвителните работи извън пътното платно, като изравняване и чистене на канавки, а при трайно затопляне ще стартира и полагането на асфалта“, обясни градоначалникът.

Общината работи активно и по проекта за изграждане на спортни обекти, за който получи близо 7 млн. лв. също по ПРСР. Заради ниските температури строителството е спряно. Проектът обхваща реконструкция на стадиона, изграждане на нов плувен басейн, два тенис корта, площадка за мини футбол и четири площадки за фитнес на открито в Бяла Черква и трите най-големи села в общината.

Пречиствателната станция на Павликени вече е готова, в момента се работи по канализацията, която ще е завършена до септември, увери инж. Манолов. Той припомни още, че общината получи 980 хил. лв. за свои проекти по Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Средствата бяха изцяло преведени в края на миналата година. С парите са завършени две кръгови кръстовища в града, изграден е асансьор за инвалидни колички в Дома за стари хора в Карайсен.

Изпълнява се и проектът за цялостен ремонт на Летния театър, който включва обновяване на помещенията под трибуните и покрива на гримьорните. Напълно е готова сцената, доставени са 1,600 нови седалки, чака се затопляне за реконструкция на покрива, допълни кметът.