Начало Новини Изкуство Павликени и светът – пленер с изложба

Павликени и светът – пленер с изложба

1382

Проектът „ПАВЛИКЕНИ И СВЕТЪТ” – 2015 e вече четвърто по ред издание. Това е дългосрочен проект на Община Павликени, Фондация Аматерас и Исторически музей – Павликени с ясна културна международна политика, презентиране на културното наследство на гр. Павликени и създаването на колекция от съвременно изкуство в различните жанрове за Художествената галерия на Община Павликени. Тази колекция, събирана през последните четири години, е с произведения на автори с изявен творчески път от Финландия, Япония, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция и разбира се от България като страна домакин. Произведенията са много разнообразни като идеи и техники, което прави колекцията уникална и с високо художествено ниво, а второто издание през 2013, беше част от културните дни на Япония в България. Цялостната колекция ще бъде постоянната международна експозиция в гр. Павликени и ще привлича тепърва вниманието върху отделните произведения. Това сътрудничество вече 4 години даде на културния живот в района важни изложби, които стимулират развитието на културата в региона и инспирират редица млади и утвърдени автори за техните бъдещи лични проекти.

Първото издание бе реализирано като двустранен проект с Финландия. Тази година проектът е отново с фокус България-Финландия. Сред чуждестранните гости е и шведска авторка, която твори предимно във Финландия, но носи своя уникален почерк от културата на родината си Швеция. Проектът „ПАВЛИКЕНИ И СВЕТЪТ“ привлича вниманието със своя интересен принцип на подбор на участниците, който всеки път изненадва зрителите с нови тенденции и насоки. Тази година гостуващи автори от Финландия са: Лииса Малкамо / Liisa Malkamo, Сакари Пелтола / Sakari Peltola, Туомас Халливуо / Tuomas Hallivuo и Лаура Лехеркари / Laura Lehenkari, от Швеция Виля Лиорансен / Vilija Lioranciené. От българска страна ще участват: Тодор Тодоров, председател на Фондация Аматерас, Даниела Тодорова, Валентин Балев, Михаил Артамонцев и Силвия Артамонцева.

Пленерът ще представи в изложбата произведения от дърво, хартия, метал, редом с живописни платна. Разнообразието на творчески идеи и резултати е част от последователната концепция на проекта и представя огромното визуално и стилово разнообразие в съвременното световно изобразително изкуство. Тази тенденция дава Европейски облик на събитието и носи послание за единение на различията и създаване на нов по-добър свят. Една пъстра палитра от имена и произведения, които ще населят пространството на Исторически музей – Павликени в периода 6 юли до 6 август.

Изложбата ще бъде открита от инж. Емануил Манолов, кмет на град Павликени, Н. Пр. Харри Салми, посланик на Финландия за България и Тодор Тодоров, председател на Фондация Аматерас. Домакин на събитието е Исторически музей – Павликени с директор Нели Цонева.

Кметът на гр. Павликени е управник с размах и дълновидност, преплитайки културата и бизнеса и привличайки вниманието на чужди инвестиции и проекти към гр. Павликени.

Информация за събитието:

Гр. Павликени
1 юли – 7юли пленер
Официално откриване на изложбата:
6 юли, 18:00 ч.
Период на изложбата: 6 юли – 6 август.

Исторически музей – Павликени
Гр. Павликени, п.к. 5200, ул Бачо Киро 1
Тел. 0610-52877, 0610-52878, 088-255-3733
Вход свободен в деня на откриването.