Начало Новини Инфраструктура Павликени и Сухиндол подкрепиха използване на вода от яз. „Александър Стамболийски“ и...

Павликени и Сухиндол подкрепиха използване на вода от яз. „Александър Стамболийски“ и за питейни нужди

244

Общините Павликени и Сухиндол подкрепиха областния управител на Велико Търново язовир „Александър Стамболийски“, който сега се използва само за производство на електроенергия, да се ползва и за питейни нужди. Това е един от вариантите за решение на проблема с безводието в региона. 

Засегнати от безводието са 20 населени места в община Павликени, 6 в община Сухиндол и още 18 селища в община Севлиево

Ако язовир „Александър Стамболийски“ се използва и за питейно водоснабдяване, около 100,000 жители от трите общини ще излязат от състоянието на перманентен „воден стрес“, а за нуждите им годишно са необходими около 5 млн. ли. вода, коментира на срещата при областния управител Людмила Илиева кметът на Сухиндол Пламен Чернев. Той допълни, че количеството може да бъде осигурено от язовира, който е проектиран така, че годишно може да напълни два пъти обема си.  

Язовир „Александър Стамболийски“ се стопанисва от държавното предприятие „Язовири и каскади“ към НЕК и се използва само за производство на електроенергия. На срещата от държавното дружество заявяват, че инициативата е възможна да се случи, за което е нужно положително становище от Министерството на околната среда и водите.  

По темата предстоят срещи между областния управител с екологичното и регионалното министерство, и с останалите кметове от Великотърновска област.