Начало За Забава Събития Павликени отбелязва 74 години от обявяването си за град

Павликени отбелязва 74 години от обявяването си за град

1385
Павликени

Празнична седмица очаква Павликени по повод 74 години от обявяването му за град. Културните мероприятия, които започнаха още миналата седмица, продължават с фотоизложба „Павликенският край и неговите хора“ на 22 юни, в НЧ „Братство – 1884“ от 18:30 часа. Солистите от Концертния ансамбъл при Дома на офицерите в град Екатеринбург (Русия) ще изпълнят концерт от 19:00 часа в залата на читалището.

На 23 и 24 юни ще се проведе VI конкурс за млади изпълнители на популярна песен с международно участие „Нека да е лято“. Официалното откриване е от 18:00 часа в Летен театър. Конкурсът ще продължи на следващия ден от 15:30 часа. От 21:00 часа ще бъде награждаването на най-даровитите певци и гала концертът на лауреати и гости.

На 28 юни от 20:00 часа, в ресторант-галерия „Лебед“, Цонко Цонев ще представи книгата си „Кметълски истории – катунът от Каварна“.

На 29 юни, когато е и същинският празник на града, ще се състои отбелязването на 74-тата годишнина от обявяването на Павликени за град. Тържествата, предвидени за деня, ще започнат още сутринта. От 8:30 часа в църковен храм „Рождество на Пресветая Богородица“ е организирана Празнична света Литургия. От 10:00 часа кметът инж. Емануил Манолов ще посрещне официалните гости в сградата на Общината. След това ще започне тържествената сесия на Общински съвет в зала 101. Издигането на знамената на Република България, Европейски съюз и Павликени е предвидено за 11:15 часа. От 11:30 часа ще бъде тържественото връчване на „Почетен знак – едностранен плакет“ на заслужили граждани. Празничната програма ще започне от 12:00 часа и ще приключи със спектакъла „Осмото чудо“ на ансамбъл „Българе“ в Летния театър от 20:00 часа.

Павликени е малък град с дълга история. При направени археологически разкопки, в района са открити следи от праисторически човек. Тук е имало керамичен център през III-V век сл. Хр. Смята се, че възникването на населеното място датира още от Средновековието. Историците свързват името на града с Павликян, който основал чифлик на тези земи. Градът възниква след 1943 година, на мястото на село Павликян.