Начало Новини История Павликени се поклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на...

Павликени се поклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

656

С възпоменателна церемония, минута мълчание, поднасяне на венци и заря Павликени отбеляза 144 години от гибелна на поета и революционер Христо Ботев.

За официалното поклонение пред паметта на всички, загинали за свободата и независимостта на България, присъстваха „кмето“, неговото протеже председателят на Общинския съвет, общински съветници, общественици и гости.

На площад „Свобода“ бяха граждани, дошли да почетат паметта на националните герои. По време на официалното събитие бяха спазени всички разпоредби за безопасност на присъстващите.

„Отбелязваме тази дата в годината, в която се наложи да дадем малко от свободата си в името на това цялата наша общност да се спаси от непознат досега „враг“. Нека си спомним за стотиците храбреци, които се бориха, за да имаме днес свобода и човешки права“, каза в традиционно празнодумното си слово „кмето“. Явно не знае, че за свободата ни са се борили милиони и са загинали не стотици, а стотици хиляди. Той цитира и думите на големия поет и революционер „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“.

„Преди 144 г. народът ни преживява национален подем, през който множество хора повярват в идеята за свобода и решават на всяка цена да я постигнат. Паметта на всички тези храбри наши предци почитаме днес“, допълни още „кмето“, който гради руски паметници на нашите „освободители“ от турско робство, за които бяхме нищо повече от една „задунайска губерня“. И то окупирана.

Пълна пародия и трагедия.

Венци и цветя поднесоха официалните гости, училищата и други обществени и политически организации. В края на честването градският площад бе озарен от традиционната за този ден заря.