Начало Новини Околна среда Павликени ще се включи в акцията „Дърво на Европа“

Павликени ще се включи в акцията „Дърво на Европа“

1377

Павликени ще се включи в акцията „Дърво на Европа“. Инициативата ще се състои утре, 19 октомври, от 11:00 ч. в градината на градската болница. Ще бъдат засадени дълговечни дървета – символ на подкрепата за по-здравословна градска среда.

Двуделеният гинко /Ginkgo biloba/ е реликтен вид, който е изключително дълговечен, достига възраст над 2,500 години. Ценните му декоративни качества и наситената жълта есенна багра на листата са му отредили важна роля, като декоративно растение, което е ценено в цял свят. Известно е, че екстрактът от гинко билоба може значително да подобри паметта, умствените способности и да забави стареенето на мозъка. Гинко билоба е и официалното дърво на японската столица Токио.

Дървото, което ще бъде засадено, е подарък за всички жители на Павликени като символ и подкрепа на общата ни кауза за по-зелени градове, с пожелание за дълъг, успешен и здравословен живот.

Акцията се провежда в 19 държави и е част от от пан-европейското честване на 25-годишнината от създаването на ENA (European Nurserystock Association) – Европейската асоциация за разсадникови стоки. През юни Павликени беше домакин на лятната среща на ENA, припомниха от общинската администрация.

В България, редом до София, Бургас, Велико Търново, в акцията засаждане на „Дърво на Европа” и в общото послание за по-зелени градове се включи и Павликени. Защото е важно да живеем в здравословна градска среда и защото по-зелените градове са по-добри за живеене.

Официалните лица в церемонията за засаждане на „Дърво на Европа” са: инж. Емануил Манолов – Кмет на Община Павликени; г-жа Ваня Антонова – Председател на Общински съвет – Павликени; инж. Венцислав Иванов – Зам.-кмет на Община Павликени; инж. Анастасия Вачева – Зам.-кмет на Община Павликени; Общински съветници, директори на дирекции, началници на отдели и служители от общинската администрация.

На събитието ще присъстват представители на посолството на Кралство Нидерландия и на българската Асоциация на производителите на декоративна растителност в България.