Начало Новини Изкуство „Павликенският край и неговите хора” показват в изложба български и чужди фотографи

„Павликенският край и неговите хора” показват в изложба български и чужди фотографи

1304

Изложба с най-добрите снимки от фотографския пленер „Павликенският край и неговите хора” беше открита в Павликени навръх 75-та годишнина от обявяването му за град. Във фоайето на НЧ „Братство – 1884” са показани десетки фотографии, които отразяват посетените от участниците в последните пет дни производствени предприятия, разказват за селската идилия и градската среда. Тази година на поканата за участие във фотопленера откликнаха фотографи от Македония, Босна, Русия, както и много български майстори на обектива, съобщиха от общината.

Изложбата откри финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ Манолов. Той сподели своята радост, че Павликени развива собствен почерк във фотографското изкуство и заявява себе си на картата като фотографски център. Отбеляза и факта, че всяка година, творци от близо и далеч приемат отправената покана, без да познават добре павликенския район и са наши гости. „Най-много се радвам, че в Павликени има млади последователи, които се включват ежегодно. Сред милиардите снимки, които прави човечеството всеки ден, се отсяват тези качествени фотографии, които могат да бъдат представени в изложбените зали. За нас няма съмнение, че фотографията е изкуство“, каза „кмето“.

По думите на Манолов, Павликени има богат фонд от фотографии, събран от шестте пленера, организирани досега. „Поредната експозиция ще ни потопи в гледната точка на творците. През обективите на професионалистите ще видим хората на Павликени, тяхното трудолюбие, любовта им към земята, природни красоти от нашия павликенски край“, отбеляза „кмето“. Той благодари на организаторите и най-вече на хората, които изнесоха тежестта по подготовката и провеждането на фотопленера – Цончо Балканждиев, Петко Йончев, Юлий Юлиев.

Организаторите възнамеряват тази есен най-добрите образци от архива на пленера да бъдат подредени в пътуваща изложба, която да покаже духа на павликенския край и неговите хора в различни кътчета на България.