Начало Спорт Павликенският шахматист Денислав Христов отново с голям успех

Павликенският шахматист Денислав Христов отново с голям успех

563

Павликенският шахматист Денислав Христов от ШК „Маринополци” отново блесна на шахматната сцена, надделявайки над конкуренцията в турнира „Шампионите на Асеневци”, където участие взеха част от изявените деца от школата на ШК „Асеневци”. Малките шахматисти играха от 6-ти до 10-ти юни в двойна кръгова система, класически шахмат, на контрола 90 минути + 30 секунди на ход. Дени показа блестяща игра, и въпреки откъсването му в последните месеци, той бързо възвърна своята форма и показа, че любовта към шахматната игра винаги надделява, а знанията, натрупани през годините, остават трайно в съзнанието.

„Много бяхме щастливи, когато Дени прие нашата покана да се включи в „Шампионите на Асеневци”, турнир, който направихме, за да уважим силните си деца и да им дадем възможност да загреят на класическата контрола преди важните държавни първенства, които предстоят през идните два месеца. Денислав е неизменна част от нашия отбор: това дете израсна пред очите ни, под наше ръководство той взе участие в различни турнири от шахматната география на България. Дени бе и една от причините да основем местния клуб „Маринополци”, за да може талантливото дете да носи успехи за своя град Павликени.”, споделят ръководителите на ШК „Асеневци” и основатели на ШК „Маринополци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

През 2019 г. Денислав Христов спечели приза „Спортист номер 2 на община Павликени”, а неговият личен треньор Даян Нинов – треньор номер 1 на Общината.

Павликени е град с богати шахматни традиции от края на миналия век. Позабравени в първите 15-на години от XXI век, те започват да се възстановяват малко по малко, когато през 2016г. Цвета Галунова и Даян Нинов, в ролята си на ръководители на шахматен клуб „Асеневци”, се срещат с кмета на Общината инж. Емануил Манолов и му предлагат съвместно да работят за възраждането на шахматната слава на Павликени.

„Инж. Емануил Манолов радушно приветства нашите идеи. В плод на сътрудничеството ни скоро бе организирано и първото издание на купа „Маринополци”, която вече е традиционен турнир и се провежда за шеста поредна година. Павликени е била любима шахматна дестинация на спортисти от цяла България, Централна и Източна Европа през последните 13 години на миналия век. Славата на Павликени като шахматен център започна много бързо да се възвръща – това пролича от огромния интерес още в първото издание на турнира, когато участие взеха около 100 участници от България и чужбина. Днес Павликени вече заема трайно място в шахматната карта на България, традиционните турнири са вече два: „Павликяни” и „Маринополци”, като огромният интерес ни провокира през тази година да подготвим и трети турнир, за който ще положим усилия също да стане традиционен, с което ще направим още по-богат шахматния календар в този вече утвърден шахматен център.

Сърдечно благодарим на инж. Емануил Манолов за цялостното му отношение към спорта и в частност към шахмата. Винаги ще помним как, когато отидохме при него, все още млади и неопитни, но амбицирани и с много енергия и желание за работа, инж. Манолов повярва в нас и отвори вратите на прекрасния си град. Така изграденото взаимно доверие и многото турнири които организирахме в рамките на последните няколко години, плениха стотици деца да се посветят в най-интелектуалния спорт.” – споделят ръководителите на ШК „Маринополци” Цвета Галунова и Даян Нинов.