Начало Новини История Дарителска кампания за издигане паметник на ген. Гурко организират в Павликени

Дарителска кампания за издигане паметник на ген. Гурко организират в Павликени

2199

Дарителска кампания „Да издигнем паметник на Генерал Йосиф Гурко в Павликени“ набира сили в античния и вечен град. Инициативният комитет разпространява листовки, обявена е и банкова сметка за набиране на даренията.

Преминаването на руските освободителни войски през Павликени е повратна точка в историческото развитие на селището. Жителите на Павликени и селата са едни от първите, посрещнали с огромна радост пратениците на Русия. На 6 юли 1877г. Предният отряд под ръководството на ген. Йосиф Гурко достига до с. Батак, Павликени и Бяла черква.

За да бъде почетен героичния му подвиг, Инициативен комитет предлага да се постави паметник на ген. Йосиф Гурко в град Павликени. Паметникът ще се ситуира в централната част на града, на кръговото кръстовище между улици „Ген. Гурко“ и „Ал. Стамболийски“, пред пощенската служба. В средата на озеленения кръг ще бъде поставен паметникът върху постамент с височина 2.32 м. Фигурата на ген. Гурко ще бъде в цял ръст с височина 2.50 м. Скулптурата е по проект на Красимир Методиев.

Призоваваме ви да подкрепите това родолюбиво дело с дарение по банковите сметки на кампанията, обръщат се към гражданите организаторите на кампанията.

Планираното тържествено откриване е на 3 март 2018 г.

Дарения можете да направите по банков път по сметка:

BG77UNCR75278443385100
Код за вид плащане 445100

Припомняме думите на Апостола:

„Никому не се надявайте, — говореше той. — Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…”.

Цитатът е по книгата на Захари Стоянов „Васил Левски (Дяконът). Черти из животът му“ (стр. 81), издадена в Пловдив през 1883 година.