Начало Новини История Паметник на Филип Тотю откриха във Върбовка

Паметник на Филип Тотю откриха във Върбовка

1498

Паметник на Филип Тотю откриха в началото на юни в двора на едноименното основно училище във Върбовка. Стореното е пример как когато има добри намерения, обединени усилия и разумно ръководство, могат да се вършат добри неща, въпреки липсата на средства. Строежът на паметника и оформянето на къта около него започнали още преди 10 години. Идеята била на тогавашната председателка на училищното настоятелство Пенка Веселинова. Строители станали наетите да работят по програмите за временната заетост, а в ролята на технически ръководител на обекта влязъл самият кмет на Върбовка Антон Антонов. Облицовката на каменната зидария на паметника е от карлуковски камък, подарен от бизнесмена Орлин Сербезов. Постамента изградили Златан Янков и Марин Станиславов. Върху него е поставена част от римска колона от намиращото се наблизо древно селище. В близост изградили и чешма. През 2010 година, когато отбелязвали 180 години просветно дело в селото, засадили тук и един кедър.

„Всяка година сме надграждали нещо в този кът, докато през 2014 година бяхме готови със сумата, необходима ни за бюста и паметната плоча на Филип Тотю, и възложихме тяхната изработка на скулптора Илко Костадинов“, припомни на съселяните си при тържественото откриване на паметника върбовският кмет Антон Антонов. Той изказа благодарност и на Янек Асенов, ремонтирал чешмата и освежил къта, на училищното ръководство, на кметството, на работниците по програмите за временна заетост за безвъзмездният им труд, на кмета на община Павликени инж. Манолов за пълното съдействие през цялото време.

След две години ще се навършат 150 години от сраженията на четата на легендарния български воевода Филип Тотю край Върбовка. По този повод в селото още от миналата година започнаха да стягат преиздаването на историята на Върбовка, написана от Йосиф Йосифов. „Новото издание ще бъде обогатено с още една глава – развитието на Върбовка през последните двадесетина години. Възложили сме вече написването на тази част на компетентно лице“, похвали се Антонов.