Начало Новини Криминална хроника Пациенти обвиниха болницата в Павликени за отчетена, но не направена операция

Пациенти обвиниха болницата в Павликени за отчетена, но не направена операция

1614

84-годишен инвалид е опериран срещу възпаление на крака в болницата в Павликени само по документи, твърди съпругата му Стефана. Всъщност такава хирургична интервенция изобщо не му е правена и няма нарушаване на кожната повърхност. Недко Ненков постъпил на 10 февруари в лечебницата след болки, подуване и зачервяване на кожата на лявото стъпало и пръстите. „В 9:00 часа отидохме в болницата и медицинската сестра взе кръв и го превърза в коридора. После го закараха на рентген. Към 11:30 взехме снимката и д-р Хари Йосифов ни каза да си тръгваме. Заяви, че трябва да отида да взема епикризата след 4 дни”, разказва съпругата на потърпевшия Стефана Ненкова. Както й било обяснено, тя се върнала в уговорения ден и в болничния документ, който й предоставили, пишело, че Недко е бил опериран под локална анестезия. „Аз съм била санитарка в детско отделение като млада и имам понятие как би изглеждало оперирано място. В същото време кракът му изобщо не беше добре и на 18 март потърсих отново д-р Йосифов, който каза, че ще ни приеме на 21 март. Биха му мускулна инжекция и му направиха нова превръзка, освен това ни изписа рецепта, без да сложи печат и дата отдолу”, разказа Стефана. Състоянието на съпруга й обаче не се подобрявало, макар че третирали проблемното място с предписаните медикаменти и в епикризата пишело, че „след направената радикална ексцизия и лечение с антибиотици състоянието на пациента се е подобрило значително”.

Съпругата му потърсила помощ от други лекари, защото било очевидно, че проблемът се е усложнил. „НАЛОЖИ СЕ ДА ПЛАТЯ НА ЧАСТНИ ЛЕКАРИ, ЗА ДА ГО ПРЕГЛЕДАТ, а 35 лв. за двама пенсионери с минимални пенсии са много, за да се погрижат те за раната”, коментира 73-годишната жена. Всички лекари, с които се консултирали, били категорични, че Недко не е бил опериран.

Хирургът д-р Хари Йосифов заяви, че раната на възрастния му пациент е токсична и няма как да зарасне, макар той и екипът му да са извършили всичко необходимо. „Направихме му радикална ексцизия, което представлява изрязване на ръбни израстъци, обработване на раната”, обясни той. По отношение на рецептата без печат коментира, че може би е пропуснал да го постави.

Въпреки това Стефана заяви, че вече е подала жалба в Здравната каса и се надява компетентните органи да се заемат сериозно с проблема.