Начало Новини Култура Пет селища от областта се включват в Деня на ромската гордост и...

Пет селища от областта се включват в Деня на ромската гордост и култура

1230

За осма поредна година, ,,Рома прайд” – ден на ромската гордост и култура“ ще се отбележи в 10 европейски страни, сред които е и България. Център „Амалипе“ като една от 33-те партниращи организации на Европейското антирасистко движение ще се включи в инициативата с поредица от събития, стартиращи от 4 октомври и продължаващи в рамките на цялата седмица.

Това ежегодно събитие мобилизира и активира европейското гражданско общество – координирано от EGAM (Европейско Гражданско Антирасистско Движение) и се организира на национално ниво от ромски и антирасистки  неправителствени организации в 10 държави като кампаниите са насочени против дискриминацията и расизма, с цел да се преодолеят общоприетите стереотипи и предразсъдъци и да бъде показана традиционната ромска култура, история и традиции.

„Рома прайд“ – денят на ромската гордост и култура, дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика, показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които роми успяват да постигнат остават завоалирани и скрити, пред негативната същност, която се представя пред гражданското общество. „Рома прайд“ е своебразен начин да бъдат чути ромските гласове за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на ентосите без омараза и негативни нагласи. Инициативата има също за цел да събере възможно най-много хора от всички етноси и да даде гласност на проблемите, пред които са изправени ромите в цяла Европа.

Учители, родители, ученици и представители на Център „Амалипе“ от всички региони на България ще се включат заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура.

 

 

Ето как ще се отбележи по места в област Велико Търново:

гр. Стражица

На 8 октомври от 10:00 ч. в СУ ”Ангел Каралийчев” образователният медиатор и учителя по физическо възпитание,  ученици от V клас,  ще проведе футболен турнир. Така ще покажем, че в различните етноси има разбирателство и може да бъдат на един терен всички заедно независимо от етноса, подчерта образователният медиатор Ирена Михайлова.

с. Виноград

На 9 октомври в Народно читалище “Л. Н .Толстой – 1890” децата от ОУ “Климент Охридски” в с. Виноград ще танцуват влашко хоро. Ще бъде разказана историята на рударите от нашия край на възпитаниците на училището. Така ромските традиции ще се предадат на малките и от поколение на поколение.

гр. Павликени

Тази година Център за развитие на общността в Павликени ще отбележи „Рома прайд“ на две места. На 9 октомври в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ в село Батак  ще се проведе футболен турнир между учениците от VI и Vii клас. Ще има среща с учениците, като ще се направи беседа на тема: ,,Какво е Рома прайд?“. На децата ще бъде разказано защо се отбелязва този ден. Ще бъдат представени бележити роми, допринесли за развитието на ромската общност в България. На 10 октомври  в ОУ “Бачо Киро“ ще се проведе футболен турнир между ученици от IV и V клас, както и много други спортни мероприятия. Ще се направи и табло с бележити роми, допринесли за ромската гордост и култура.

гр. Златарица

На 9 октомври от 11:00 ч. в с. Майско образователният медиатор Сава Матеев ще отбележи ,,Рома прайд“. Ще бъде интервюирано семейство, което ще разкаже за техният живот – как оцеляват въпреки трудният живот, традиции, обичай, култура и образование.