Начало Новини Образование Румънският град Болдещ Скаени планира сътрудничество с училище от Община Павликени

Румънският град Болдещ Скаени планира сътрудничество с училище от Община Павликени

1263

Делегация от румънския град Болдещ Скаени посети ОУ „Филип Тотю“ в с. Върбовка, община Павликени. Лично кметът Константин Букурою съобщи на колектива в учебното заведение, че от румънска страна има интерес към сътрудничество между училища от двете общини.

Заедно с директора на Гимназия №2 – проф. Гита Марсела и двама преподаватели от румънското средно училище, делегацията разгледа училището във Върбовка, присъства на удин учебен час и се запозна с учебната програма.

„За първи път провеждаме такава среща. Нашите гости добронамерено представиха плановете си, които включват сключване на договор за партньорство между нашето училище и тяхната гимназия, като на обменни начала изпратим ученици, които да посетят другата страна“, обясни директорът на училището в с. Върбовка Мария Мичева. Тя съобщи, че предстои подобна визита на българска делегация в Румъния.

Пред гостите беше показана и генералната репетиция за Празника на буквите.

В гимназия №2 в Болдещ Скаени учат 320 ученика в двата етапа на обучение като преподават 26 учители, стана ясно от презентацията на румънските гости.