Начало За Забава Събития Подготвена е богата програма за 75-годишнината от обявяването на Павликени за град

Подготвена е богата програма за 75-годишнината от обявяването на Павликени за град

1501

Подготвена е богата програма за 75-годишнината от обявяването на Павликени за град, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ на общината инж. Емануил Манолов.

Той припомни, че през 1943 година с указ на цар Борис Трети населеното място е било обявено за град. Предложението е направено от местната управа, която описва своето населено място като „село с два седмични вестника, пет училища, четири банки и две кредитни кооперации, една кооперативна и три частни болници, 800 фирми, няколко околийски инспектората, изба с най-големия за страната износ на вино, силен гаров трафик“, посочи Манолов.

Всичко това дава основание на тогавашния Министерски съвет с Постановление номер 72 от 29 юни 1943 г. да обяви село Павликени за град, а Павликенската селска община се признава за градска.

„Кмето““ уточни, че преди 75 години населението на обявения град е било около 5,000 души, а днес, според регистрите е 12,000.

Десетдневната богата програма започва тази вечер с откриването на фотоизложбата от шестия международен фотопленер „Павликенският край и неговите хора“ от 18:00 часа в Народно читалище „Братство – 1884“.

Очаква се в тържествената част да участва президентът Румен Радев, посочиха организаторите.

Празничният ден ще завърши с тържествен концерт и изпълнения на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България и празнични илюминации.