Начало За Забава Фолклор Трети фолклорен празник „Под липите на Горна Липница”

Трети фолклорен празник „Под липите на Горна Липница”

2756

На 19 юни 2016 г. се проведе третото издание на вече утвърдилия се фолклорен празник „Под липите на Горна Липница”. Въпреки големите горещини салона на Народно читалище „Зора – 1887” в селото почти се изпълни с гости и участници. Малка част от предварително поканените самодейци в последния момент се оказа, че не могат да присъстват, но това не спря организаторите.

Гости от Община Павликени бяха главния експерт на отдел Култура и образование Мария Петкова, сътрудник отдел Култура – Ганчо Александров, кметовете на село Долна Липница – Емил Илиев и на село Паскалевец – Мирослав Димитров.

Председателят на Народно читалище „Зора – 1887” село Горна Липница и кмет на селото инж. Юлко Палов тържествено откри празника на липата.

За разлика от другите години сега в програмата взеха участие и децата от ЦДГ „Детски свят” от село Долна Липница. Те зарадваха публиката, която с непрекъсващи овации ги аплодираше през време на тяхното изпълнение. Малчуганите оживиха сцената в Горна Липница, на която отдавна малчугани не са се изявявали. Сред децата имаше и от нашето село – за радост на семействата им.

След поздравителния адрес от Община Павликени, поднесен от Мария Петкова, програмата продължи с участието на самодейните групи от селата Долна Липница Паскалевец, Дъскот, Сломер, Недан, Патреш и Писарево. Местната фолклорна група „Росен здравец” откри събитието с песни от новия си репертоар, а танцьорките от групата за автентичен фолклор /ГАФ/ „По липнишки” представи най-старите танци от селото ни. Както и друга година не подминахме най-възрастната наша певица Яна Неделчева Тодорова. Макар и с патерици под ръка тя отново се качи на сцената, за да пее.

Носителка на златен и бронзов медал от съборите в Копривщица през 80-те години баба Яна доказа на всички нас, че песента е това което я крепи.

В традиция се превърна участието на Изабела Боянова и Християн Долчинков, с техните рецитации.

Театралките от с. Патреш – Маргарита Захариева и Монка Климович разсмяха гостите със сценката „Мениджърство”.

Безспорно най-голям интерес предизвикаха самодейците от Клуб на пенсионера „Янтра-96” село Писарево и техният художествен ръководител Петър Георгиев. Това бе първата тяхна изява в Горна Липница. Аплодисментите не спряха по време на изпълнението им. Нещо повече – в загрелия вече салон присъстващите се хванаха на хорото. След изпълненията на Петър Георгиев публиката го извика отново на сцената, защото на хубавата песен и отличния глас никой не можа да устой.

Всички участници бяха наградени с грамоти и сувенири.

За провеждането на празника НЧ „Зора-1887” бе подпомогнато със средства от Община Павликени, за което изказваме сърдечна благодарност на Общински съвет гр. Павликени и лично на кмета инж. Емануил Манолов.

Надежда Конакчиева
Секретар на НЧ „Зора – 1887”