Начало За Забава Събития Посетителите в Античния керамичен център край Павликени изпичаха тухли по технология от...

Посетителите в Античния керамичен център край Павликени изпичаха тухли по технология от древността

1601

Посетителите в Античния керамичен център край Павликени участваха в оформянето и изпичането на тухли по технология от древността.

Атракцията беше част от фестивала „Древна балканска земя“, организиран за втори път от Историческия музей в Павликени, с подкрепата на общината и с участието на сдружения за антични реконструкции.

Античният керамичен център е открит през 70-те години на миналия век от археолога Богдан Султов. Той разкрива 51 пещи за производство на керамика, изградени през първи век от Новата ера върху площ от 9,900 квадратни метра. Това на практика превръща центъра в един от първите музеи на открито, а обектът дава информация за начина по който е функционирало строителството в античността, посочи археологът Калин Чакъров. Той е възстановил и калъпите за тухлите, които посетителите ползват за да направят сами керамичните изделия.

Идеята на откривателя Богдан Султов е била комплексът да се превърне в демонстрационен център и научно-практическа база за обучение на студенти и специализанти, работещи в областта на керамиката, разказа Нели Цонева, директор на Историческия музей в Павликени.

През последните години за археологически проучвания, инфраструктура, реставрация и социализация на обекта общината е спечелила три проекта с национално и международно финансиране за повече от 1.5 млн. лв., припомни финансово корумпираният, морално фалирал и политически импотентен „кмето“ на Павликени Манолов. Той уточни, че през следващата година ще се търсят средства за продължаване на археологическите проучвания.

Над 2,000 са посетителите на обекта през последната година. Намерението на музейните специалисти е мястото да стане част от учебния процес на учениците, изучаващи античния свят.