Начало Новини История Поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа” се...

Поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа” се проведе край с. Вишовград

653

За поредна година Сателитен Ротари клуб „Павликени – Бяла черква“ към Ротари клуб Велико Търново организира поход под надслов „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа”. Инициаторите поясняват, че проявата е благотворителна и набира средства за историческите паметници в община Павликени.

Местността Канлъдере (Кървав поток, дол) в землището на село Вишовград е арена на четвъртата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на 9 (22) юли 1868 година. Тук след тежък ръкопашен бой е бил пленен от османците Стефан Караджа. В неравната битка падат 29 герои. Признателните потомци издигат паметник, а в последните години още два, на историческото място. Времето оказва влияние върху паметният знак и той е започнал да се руши. Забелязвйки това, членовете на Сателитен Ротари клуб „Павликени – Бяла черква“, в съответствие с декларираната от тях кауза за Развитие на туризма и популяризиране на исторически и забележителни места в община Павликени, вземат решение да не остават безучастни.

„Изработихме и поставихме указателни табели за главния път, от който се отбиват автомобилите за посещение на местността. През уикенда организирахме събитие в местността, на което поканихме много гости и приятели. Сред тях бяха кметът на община Павликени, председателят на Общинския съвет на община Павликени Христо Кавалски, кметът на град Бяла черква Албена Тодорова, както и Надежда Воробьёва, аташе към руското посолство в Република България. Лекция изнесе Нели Цонева, бивш директор на Исторически музей Павликени, а Детски художествен състав към Народно читалище „Надежда – 1872“ с. Лесичери поздрави гостите с песен.

По инициатива на Национално дружество „Традиция“ се освети новото знаме, реплика на истинското знаме на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Ротарианците Кирил Андреев и Пенко Цанков, заедно с децата от читалището в с. Лесичери и представителите на дружество „Традиция“ внесоха специално настроение с облечените народни носии и стрелбата с автентични за времето от събитието оръжия – пушки и пищови”, разказват членовете на клуба.