Начало Новини Здраве До края на месеца всеки здравноосигурен има право да смени личния си...

До края на месеца всеки здравноосигурен има право да смени личния си лекар

1202

До края на месец декември всеки здравноосигурен български гражданин има право да смени лични си лекар. Това съобщиха от Регионалната здравноосигурителна каса.

Става въпрос за пациенти, които имат постоянен адрес в дадена област на страната, но живеят в друг регион. За целта трябва да се попълни формуляра за смяна или т. нар. регистрационна форма за постоянен избор. Документът може да бъде купен или свален от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса. Във формуляра се вписват и данните на предишния личен лекар и практиката му. Пациентът не е длъжен да осведоми стария си личен лекар за смяната, това се прави по служебен път. От своя страна новоизбраното джипи попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи.

Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната книжка на пациента. Тя остава за съхранение в него, а номерът ѝ се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор”.

Процедурата може да бъде извършена два пъти в годината – през месец юни и през декември. Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това (смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.).