Начало Новини История Празник на хляба в село Ресен

Празник на хляба в село Ресен

2531

Представители на НПО „Бъдеще за Павликенския край” от с. Димча участваха в празника на хляба в с. Ресен. Песента „Недо ле Недке хубава” от репертоара на големия български народен певец Борис Машалов звуча от сцената на читалището в изпълнение на Иваничка Колева и въпреки, че тя пя без съпровод, предизвика продължителните аплодисменти на публиката.

За кулинарната част на събитието бяха приготвени четири обредни хляба с тематична насоченост, обхващайки един празничен цикъл от бита на българина от женитбата, тоест задомяването и създаването на ново семейно огнище, през приемането на младата невеста и почитането и като продължителка на рода, до раждането на новия живот и неговото прохождане в пряк и преносен смисъл.

Първата пита бе изработена от Надка Христова. Празнична сватбарска пита „Слънце”, която бе аранжирана със стръкчета босилек, придружена от червеното селско мушкато и бъклица с вино, по стар български обичай.

Вторият обреден хляб изработи Иваничка Колева. Кравай за млада булка. Той бе замесен и посипан с много семена, слънчогледови и тиквени семки, сусам и маково семе, за да бъде плодовита невестата и да народи голяма челяд.

За приготвянето на третия обреден хляб се потруди Благовеста Дончева. Питка „Прощъпулник”, която приканва новия малък човек да стъпва смело по пътя към големия свят.

Имаше и четвърто изделие – „Кашкавалено хоро” изработено от Иваничка Колева, което представлява домашно печиво от малко по-съвременната българска кухня. Трапезата на с. Димча получи специалните поздравления на журито и аплодисментите на публиката в препълнения салон на читалището в с. Ресен, за това, че е най-малката трапеза, а е с най-добре подбрана тематична украса, най-добре подредени изделия и най-старателно подбрани предмети от бита на българина.

С участието си в този красив и вкусен празник представителите от неправителствената организация представиха достойно не само село Димча, а и Община Павликени. Те се завърнаха от празника с грамота за участие и много позитивни емоции.