Начало За Забава Събития Черпят със Самодивско биле на Празника на яйцето в Павликени

Черпят със Самодивско биле на Празника на яйцето в Павликени

1930

Над 5,000 жители и гости очакват на Празника на яйцето в Павликени. Фестът е насрочен за 14 май на площад „Свобода“ в центъра на града и ще премине под мотото „Едно яйце – много възможности“.

За лакомниците местната готвачка Елена Божанова ще забърка стотици омлети в специална шатра на открито. Огромно количество яйца ще бъде използвано за приготвянето на традиционни ястия и за спортни надпревари. Ще бъдат демонстрирани различни занаяти, свързани с яйцето.

Автентичен домашен селски кът ще бъде оформен от самодейци от село Паскалевец. Там гостите ще бъдат посрещани със специална ракия, наречена Самодивско биле. Тя се прави само в селото с билки, аромат на мед, слънце и цветя, а рецептата се предава от поколение на поколение, разказаха организаторите.

Кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерти ще съпътстват празничната програма. Предвиден е конкурс на предястия, основни блюда и десерти, приготвени от яйца. Ястията ще бъдат оценявани от жури с председател Иван Звездев. Водещ на събитието ще е актьорът Христо Гърбов.

Ще бъдат организирани състезания по хвърляне на сурови яйца в цел, кражба на яйца и дори руска рулетка, при която участниците ще чупят в челата си яйца, едно от които сурово.

За най-добрите ще има награди като най-голямата е планински кристал с 3D яйце.

Традиционната проява е с бюджет около 12,000 лв., като 5,000 лв. са от общинския бюджет, а останалите – от спонсори. Местна фирма предоставя 4,000 лв. и 4,000 яйца, съобщи кметът Емануил Манолов.