Начало Новини Криминална хроника От полицията във Велико Търново предупреждават за нови схеми на телефонните измамници

От полицията във Велико Търново предупреждават за нови схеми на телефонните измамници

1354

От полицията във Велико Търново предупреждават за нови схеми на телефонните измамници.

Най-„нашумелите“ сценарии в последните седмици са обаждания по телефона от двама души, като единият се представя за полицай, който обяснява, че има информация, че ще се извърши измама, и е необходимо съдействие. Другият се обажда, че е пред входа на жилището и заплашва с обир и убийство.

Мнимият полицай дава указания потърпевшият да събере всички пари в дома си, да ги сложи в торба и да ги хвърли през терасата на апартамента.

Другата схема е, когато измамниците се представят за висшестоящи служители в полицията, прокуратурата или съда, които търсят жертвата под предлог, че институцията се нуждае от преводач.

Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на потърпевшите, като ги подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти. Обект на този сценарий стават най-често по-млади хора, владеещи чужди езици.

Впоследствие се дават указания, че „задържаният“ трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер, и молят хваналия се на уловката да го купи. Поддалите се на лъжите биват въвеждани допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая.

Под предлог, че трябва да се даде подкуп на разследващия, потърпевшите са уговаряни да изпратят банков превод на чужд гражданин в Сърбия или в друга съседна държава.

От полицията апелират при получаване на подобно телефонно обаждане гражданите незабавно да сигнализират на тел. 112.