Начало Новини Благотворителност Кошчета за разделно събиране на отпадъци осигуриха от МГЕРБ на детските заведения...

Кошчета за разделно събиране на отпадъци осигуриха от МГЕРБ на детските заведения в Павликени

1610

Кошчета за разделно събиране на отпадъци подариха на детските градини, детската ясла и читалището в Павликени младежите от общинската структура на ГЕРБ. Съдовете са закупени с лични средства на младите хора, а еко-инициативата е на общинския съветник и координатор на МГЕРБ – Павликени Венцислав Георгиев.

„Идеята ни е още от най-ранна възраст децата да се възпитават в чувство на отговорност към природата. Приемайки нашия жест, ръководствата на градините поеха ангажимент да покажат на децата как да разпознават различните материали, от които се изработват опаковките – хартия, пластмаса и метал, и съответно да ги научат коя опаковка в какъв кош се изхвърля. Цветовете и стикерите на кошчетата са съобразени с цветовете на контейнерите за рециклируеми отпадъци, поставени на територията на Павликени“, обясни координаторът на МГЕРБ Венцислав Георгиев.

Младият общински съветник алармира, че в града и населените места има проблем със сметоизвозването: „След закриването на общинското депо, битовите отпадъци на Павликени се транспортират на почти 60 км от града, с което явно кметската управа не успява да се справя и е налице разреждане в сметоизвозването. В резултат на това контейнерите се препълват, а пространствата около тях са замърсени“.

По думите на Георгиев фирма е пожелала да извозва безвъзмездно рециклируемите отпадъци и дори е сключила договор за това с Общината, като тази дейност би могла значително да облекчи положението. За съжаление обаче масово не се спазват обозначенията на контейнерите и отпадъците се изхвърлят безразборно. Разделното сметосъбиране към момента е най-добрият вариант за справяне със ситуацията, без да се налага повишаване на такса „Битови отпадъци“, убеден е Венцислав Георгиев.

„Наред с това, екологосъобразният начин на живот е наложителен в световен мащаб и възпитаването на децата още от най-ранна възраст, на практика, е сред нашите отговорности“, убедени са Венцислав Георгиев и колегите му от МГЕРБ, автори на еко-инициативата.