Начало Новини Местни Районен съд Павликени отблизо

Районен съд Павликени отблизо

2492
съдия Радка Цариградска - Председател на Районен съд - Павликени
съдия Радка Цариградска – Председател на Районен съд – Павликени

Радка Цариградска е председател на Районния съд в Павликени от една година и пътува от В. Търново. 41-годишната правистка е родена в Чирпан, завършила право във ВТУ, има две момчета, а съпругът ѝ е адвокат в областния център. Интересната фамилия е на един от прапрадядовците, чието семейство емигрирало от Беломорска Тракия откъм Цариград към освободените български земи и като бежанци от тази посока са започнали да ги наричат Цариградски.

Съдия Цариградска работи като съдия в Павликени от 1999 г., а от март 2015 г. е председател. След почти 17 години като съдия тя определя професионалния си избор като правилен, тъй като се чувства на мястото си. Стремежът и е към максимална полезност и удовлетворение от работата в полза на хората. Обича разходките в планините и да организира пътувания.

Съдебната палата в Павликени е нова и модерна сграда, на която могат да завидят всички колеги. Съвсем наскоро е запълнен и щатът и вече има четирима съдии.

„…По-големи затруднения срещаме с намирането на квалифицирани служители, донякъде и поради липсата на профилирана подготовка в средното образование на кадри с добра грамотност, машинопис, умения за работа с офис оборудване и различни програмни продукти”, споделя председателката.

Тя подчертава, че определено не се оплакват от липса на дела, защото по статистика за м. г. са първи по натовареност в областта. В същото време поддържат и невероятно бързи темпове за разглеждане на делата – над 90% от тях приключват в тримесечен срок от образуването си и нямат дела отпреди 2015 г.

Този храм на Темида раздава правосъдие за две общини – Павликени и Сухиндол.

През последните години преобладават гражданските дела, свързани с право на собственост върху недвижими имоти или със задължения между търговци, спорове по Семейния кодекс. Не е спрял и потокът от дела за издаване на заповеди за изпълнение.

„… Вече трета година обаче се наблюдава намаляване на наказателните производства. За сметка на броя, тяхната сложност значително се повиши – само от началото на годината досега при нас са внесени три обвинителни акта за причинена смърт по непредпазливост”, констатира съдия Цариградска.

Преди няколко месеца за пръв път съдиите от Павликени се включили в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се провежда по споразумение между ВСС и МОН. Партньор на съда е СОУ ”Бачо Киро”. Съдиите били лектори на децата и участвали доброволно и безвъзмездно в кампанията, чиято цел е запознаване с дейността на съда и повишаване на правната им култура. Програмата е финализирана на 11 май.