Начало Новини Изкуство Реставрираният стенопис „Вечният календар“ на отец Матей Преображенски беше представен в Историческия...

Реставрираният стенопис „Вечният календар“ на отец Матей Преображенски беше представен в Историческия музей в Павликени

318
Исторически музей - Павликени
Исторически музей - Павликени

Реставрираният стенопис „Вечният календар“ на отец Матей Преображенски беше представен в Историческия музей в Павликени. Стенописният фрагмент „Вечният календар на отец Матей Преображенски – Миткалото” се е намирал на външната фасада на началното училище в павликенското с. Михалци.

Създаден е по идея на отец Матей Преображенски – Миткалото. През 1870 година стенописът е направен от тревненския зограф Венко Калчов Венков, за да бъде достояние на учениците и хората, за които е било важно да знаят кога ще бъде датата на дадено събитие от църковния календар през идната година и да направят справка за предходната, разказа за БТА Елена Чанакчиварова-Христова, директор на Историческия музей в Павликени.

Прецизната и професионална работа по реставрацията и консервацията на проф. д-р Миглена Прашкова и д-р Пламен Събев разкри отново цвета и въздействието  на стенописния фрагмент, нещо повече, при почистването се оказва, че още през 1870 година зографът Венко от Трявна е нарисувал върху част от стенописа паралели и меридиани, което доказва, че колелото е имало не само религиозен смисъл, но и образователен, посочи директорът на музея.

Основният замисъл е свързан с разчитането на датите на подвижните църковни празници и периодите на пости през годините от 1865 до 1940. Зографът възпроизвежда модела за вечен календар на отец Матей Преображенски, който го е направил от дървени плоскости с монтирана движеща се стрелка с цел посочване на конкретна дата. Отец Матей е използвал Метоновия цикъл, лежащ в основата на цялата система, наричан нагледен (зрячи) календар, каза специалистът.

Предстои стенописната експозиция ”Вечният календар” да бъде поставена в самостоятелна витрина с подходящо осветление и влаго- температурен режим в залите на музея в Павликени. Композицията няма аналог в българското монументално изкуство и в този смисъл се превръща в уникална културна ценност, посочи Елена Христова.

Първите, които видяха реставрираното изображение бяха ученици- участници в ателие „Зограф“- част от проекта, финансиран от Министерството на културата. От есента на 2022 г. до март 2023 г. в залите на музея се проведоха музейни уроци на тема „Вечен календар“ с ученици от ПГАТ „Цанко Церковски“ Павликени и ОУ „Св. Климент Охридски“. В художествените ателиета  участваха деца от Арт резиденция „Аз творя“ от с. Горна Липница,  ученици от СУ „Бачо Киро“ Павликени – специалност „Графичен дизайн“. Младежите имаха възможността да се запознаят с техниките на иконография и иконопис, характерни за „Вечния календар“ и периода на българското Възраждане. Повечето от картините представят християнски храмове в Павликени и населените места в общината, както и интересни обекти като Античния керамичен център, уточниха от музея.