Начало Новини Общество Реформа на шуробаджанащината

Реформа на шуробаджанащината

1013

Не ви ли писна от думата „реформа”?

Куха като градинска лейка дума, използвана като дъвка от представители на целия спектър на българското политическо пространство. Не забелязвате ли, че всички, ама абсолютно всички, сега са реформатори? Седнеш-станеш – реформа! И това се тиражира като нещо абсолютно задължително, без което утре няма да съмне. От ЕС искат реформи, съдебната реформа е належаща и дори сме закъснели, здравеопазването трябва да се реформира, образователната система – също! Но нека ви дам един пример.

Да приемем, че Бог върти Земята около оста й. 51% от Световните гласоподаватели смятат, че планетата ни се върти твърде бавно и е добре да имаме за 24 часа поне 2 изгрева и 2 залеза, защото са готини и полезни, така ще се ускори покълването на пшеницата, оттам ще се преборим лесно с глада в световен мащаб. Чудесно. Започва Вселенската предизборна кампания и на хоризонта се появява ПП „БОГ”, която казва, че са нужни спешни реформи в областта на въртенето на Земята. 51% от Световните гласоподаватели пускат бюлетина за новото политическо формирование и ПП „БОГ” печели изборите, след което съставя правителство… и подхваща реформите.

100 дни след изборите, което се счита за нормален времеви толеранс, Земята продължава да си се върти със същата скорост, в Сомалия продължават да си умират от глад, а петелът буди селското население само по веднъж на 24 часа. Но това далеч не означава, че реформите не са в ход!

ПП „БОГ” работи здраво в реформаторски дух. Сменен е началникът на отдел „Съпротивление” в Министерство на гравитацията, поради злоупотреби на предишния шеф, водещи до забавяне скоростта на въртене на планетата. Той, от своя страна, реформира структурата на отдела, назначавайки нови директори на регионалните дирекции, нов секретар, нови инспектори, нови счетоводители, че дори и нов шофьор. Излиза с доклад пред медиите, че в Отдел „Съпротивление” при предишното управление са извършвани злоупотреби с фондове от Вселенския съюз, поради което сега трябва да връщаме източените суми и поради което реформата ще се забави.

В опозиционен вестник излиза статия, че ПП „БОГ” назначава на ключови планетарни длъжности шуреи и баджанаци на лица от изпълнителното бюро на партията, някои от които дори без висше образование. От пресцентъра на ПП „БОГ” отричат, като излизат със становище, че няКОЙ иска да застане на пътя на реформите, но те ще продължат докрай… Още няколко месеца по късно (Земята си се върти с все същите темпове) по новините независим учен в интервю казва, че ускорение всъщност не може да се получи, тъй като по-голяма центробежна сила ще изхвърли планетата от орбита и ще се размажем я в съседна планета, я в някоя черна дупка. От управляващата партия обвиняват учения в продажност, пускат му компромат, че е спал с майка си и че е бил член на предходното правителство. По улиците на Света излизат милиони протестиращи с плакати „Убийци, не пипайте Земята”. Сформиран е и контрапротест под надслов: „Земята през 22 век – движение със скоростта на светлината!”… ПП „БОГ” казва – реформата се отлага, обществото не е готово за такава стъпка и т.н. и т.н.

Познато ли ви е? Ето това е ИСТИНСКАТА причина да няма за кого да се гласува. На всички ни е писнало от „програми”, „реформи”, „стратегия 2020” и прочие алабализми. Промяната няма да дойде нито от нова конституция, нито от нова форма на управление. Промяна ще има тогава, когато и хора, и политици променят начина си на мислене.

Лично мнение – заслужава си да се гласува за този, който напише на един лист:

„В административна структура Х няма да назначавам мои хора, а първо ще видя как работи настоящият състав. Ще прегледам работата и резултатите, а след това ще правя промени, ако е необходимо. Ще намаля използването на хартия, като компютъризирам процес А и процес В чрез използване на специален софтуер. Това ще доведе до ХХХХ лева месечна икономия, която ще бъде използвана за еди-какво си, до улесняване работата на служителите и до спасяване на 5000 декара тропическа гора.”

Точка. Подпис, бай Еди-кой си.

На първо място трябва да се реформира шуробаджанащината. Зад претенциозните фрази, съдържащи думата реформа, в голяма част от случаите стоят две неща: „да си назначим нашите хора на сигурна работа със заплатка” и „да си раздадем обществените поръчки на наши свързани фирми и да точим държавния бюджет и еврофондовете” (и в двата случая – да кярим ние, не друг). Това е горчивата истина, която никой политик няма да ви каже.

Но нека отбележим още нещо. Няма как да се направят системи за контрол във всички сфери на управлението в стил „Аз, роботът” на Азимов. Роботът да се изкомандва да убие създателя си и в чипа му да се борят двете програми – „Изпълнявай всяка заповед на създателя” и „Никога не наранявай създателя”. Когато има човешки фактор, винаги ще има възможност за заобикаляне на правилата. Ето защо, на първо място трябва да се реформират хората и шуробаджанашкото им мислене. След това вече се търсят грешки и пороци на самата система и как тя да се усъвършенства. Сложете българи да управляват Германия по техните закони. Ще видите, че за отрицателно време родните практики ще покълнат на немска територия.

Спрете шуробаджанащината! Избирайте най-изгодните оферти на фирмите, а не давайте милиони в ръцете на „вашите”. Назначавайте най-компетентните и можещи, а не стринка си и зълва си, които не могат да включат компютъра. Не поставяйте за ръководители тези, които знаете, че за 5 лева ще продадат и майка си (или вече са я продали). Не използвайте служебното си положение за репресия, превръщайки държавните органи в „бухалка” за неудобните и политическите ви противници. Ето това е критично важната и нужна реформа. Другото е прах в очите.

Реформирайте шуробаджанащината, пък току-виж доста неща си дошли на мястото. Без програми и доклади от ЕС.

Реформирайте първо себе си.

Пък след това пипайте и закони, и Конституция, и каквото решите.

Автор: Ясен Крайчев