Начало Новини Инфраструктура Решителната гражданска съпротива срещу завода на Румен Гайтански в с. Върбовка продължава

Решителната гражданска съпротива срещу завода на Румен Гайтански в с. Върбовка продължава

226

Мащабен форум с участието на областните управители на четири области и шестима общински кметове готви гражданско сдружение „Ти решаваш“ срещу намерението на Румен Гайтански за изграждане на мега завод в с. Върбовка, община Павликени.

На планираната за 9-ти януари среща те смятат да обсъдят с местната и регионалната власт адекватни обединени действия срещу проекта на фирмата „Петрургия“ за “Изграждане на логистична и складова база за каменна фракция, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище Върбовка”.

Според гражданското сдружение това ще бъде един от най-големите инсинератори за изгаряне на огромни количества RDF-отпадъци.

„Това инвестиционно предложение е гибелно за региона и предизвика остра реакция на граждани от четирите области – Велико Търново, Плевен, Габрово, Ловеч и шест общини – Павликени, Сухиндол, Левски, Летница, Севлиево, Велико Търново“, сочат от сдружението.

И припомнят, че срещу него са се подписали над 20,000 жители на региона.

Според анализа, направен от „Ти решаваш“ при предвидените капацитети на енергоизточника, заложени в проекта, общо в инсталацията ще постъпват 56,000 кг/час RDF, което сборно е около 1 344,000 кг за 24 ч. Това са повече от 67 камиона с по 20 т. полезен товар всеки ден. „Липсва подробна информация за отпадния продукт от процесите, а количеството и съставът му остават неизвестни. В ДОВОС на инвеститора информацията е услужливо спестена. Никой не споменава за отделяните в процеса на изгаряне фини частици прах, диоксини, фурани и тежки метали, които ще попаднат във въздуха, почвата и водата, а заинтересованите от прокарването на проекта мълчат! Община Павликени, община Левски и община Летница са едни от малкото райони в България, съхранили чисти и плодородни черноземни почви, региони, в които се произвеждат най-качествените и пълноценни храни и би било безумие, ако позволим на един нежелан от нас инвеститор да унищожи това, което природата ни е дарила“, пишат те в сигнала си до областните и общинските власти.

И уточняват, че като граждани, творци, работодатели и инвеститори, тяхна социална отговорност е активно да участват в процесите и равно да защитава както собствените си, така и обществените интереси. „Чакахме достатъчно да бъдем чути, но до момента вместо конкретни действия, виждаме единствено бездействие и прехвърляне на отговорност между компетентните институции. Правим това, защото целим отговорни, устойчиви и съвместни действия на администрация и граждани за спиране на инвестиция в полза на един човек, която ще предизвика екологична катастрофа и ще застраши живота на хиляди хора в цяла Северна България. Заплахата, която би обрекла целия регион на екологична катастрофа, е реална! Убедени сме в това, и дори и със закъснение, ние поехме инициативата в свои ръце“, обобщават от сдружението.