Начало Новини Инфраструктура Римският каптаж и Мусинската пещера вече посрещат туристи

Римският каптаж и Мусинската пещера вече посрещат туристи

1936

Нови указателни табели за Римския каптаж и Мусинската пещера бяха  поставени преди няколко дeна на пътя между В. Търново и Павликени. Те са дело на арх. Деница Пенева и бяха монтирани със съдействието и финансовата подкрепа на Община Павликени като целта е обектите да бъдат популяризирани сред туристите. Табелите са съгласувани с Областно пътно управление и КАТ. Скоро предстои да бъдат монтирани допълнителни табели и информационно табло на български и английски език за двата обекта, разказа археологът Калин Чакъров от Историческия музей в Павликени.

Миналата година по негова идея се проведе мащабно проучване на Римския каптаж в Мусина, в което се включиха над десет доброволци от цялата страна, включително и кметът на селото Христо Иванов.

Впечатляващата конструкция на акведукта вероятно е изградена в началото на II век сл. Хр. и от нея тръгва водопроводът към Никополис ад Иструм. Съоръжението е известно отдавна на науката, но досега не е правено проучване чрез разкопки. Самият каптаж се намира в границите на селото, пред входа на Мусинската пещера, от която извира една от най-чистите и силнотечащи води в павликенския район. Каптажът, който е на около 1900 години, все още работи и от него блика чиста и силна вода.

Освен проучването доброволците се включиха и в облагородяване на района, където има поставена беседка. Предстои да бъде направена още една беседка със съдействието на собственика на местния рибарник Велчо Велев. „Всичко това го направихме без еврофондове, без комерсиални цели и с доброволната и безвъзмездна помощ на десетки хора и институции. Целта е да има още едно място, където хората да могат да прекарат добре свободното си време“, каза още Калин Чакъров.