Начало Новини Образование Родолюбива азбука за всеки първокласник в Павликени

Родолюбива азбука за всеки първокласник в Павликени

1441

Родолюбива азбука на Павликени ще получат всички първокласници и второкласници в общината. Патриотичната инициатива е на кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов по случай първия учебен ден.

Върху добре оформен лист картон са представени 30-те букви от азбуката като към всяка от тях е добавена думичка, свързана с бита, историята, кулутурата и природата на Павликени. Азбуката е красиво илюстрирана от художника Мартин Петров.

„Подарявам ти тази родолюбива азбука, за да научиш буквите на своя майчин език, но и за да знаеш повече за своя бащин край“, обръща се към децата в празничния ден инж. Манолов. „Павликени има много богата история. Скоро ще разбереш, че по нашите земи е имало славни и героични хора, които са създавали селища и са се трудили усърдно още преди две хиляди години. Погледни картинките в тази азбука и ще видиш възрожденския плам в очите на Бачо Киро и Матей Преображенски, ще научиш кои са четниците и кои са важните личности в историята на твоя роден край“, казва още кметът.

Така от буквата М като „Маринополци“ децата на Павликени ще научат старото име на града; от Б като „Бачо Киро“ младежите ще се запознаят с възрожденеца и революционер от Бяла черква. С буквата Р като „Росица“ първокласниците ще срещнат реката, която минава до Павликени. В азбуката са представени още от видните личности на общината – Кирил Ракаров, Цанко Церковски, Факира Мити, Йордан Петров – Графа.

Заедно с това първокласниците ще получат и илюстрованата книжка „Веселите петлета” от павликенския автор Атанас Мочуров. Книжката е специално преиздание на оригиналния текст от 1976 г., което Общината финансира, за да припомни добрите традиции в издаването на български детски книжки. Авторът Атанас Мочуров е родом от с. Сломер. Автор на новите илюстрации е художникът Христо Димитров.