Начало Новини Свят Розовото езеро Hillier

Розовото езеро Hillier

2749

Хилиър (Hillier) е езеро, разположено на остров Мидъл, който е най-големият от архипелага Решерш, разположен недалеч от южните брегове на Западна Австралия. Особено за това езеро е, че цветът на водата в него е розов. Езеро е с дължина от 600 метра и широчина от 250 метра.

През 1950 г. екип от учени се заема с изследването на розовия цвят на езерото. Те се надявали да открият в солените му води особен вид водорасли Dunaliella salina, образуващи червен пигмент и виреещи в други подобни езера в Австралия, например в това край град Есперанс във вътрешността на страната. Но пробите с вода от Хилиър не съдържали такива водорасли и причината за цвета на водите му се оказват соленолюбиви микроби, обитаващи водите на езерото. То е безопасно и в него може спокойно да се плува.

Първите сведения за розовото езеро на остров Мидъл датират от 1802 г., когато британският мореплавател и хидрограф Матю Флиндърс посещава тези места на път за Сидни. След него в периода между 1820 и 1840 г. на острова се заселват за кратко ловци на китове и тюлени. В началото на XX век започват да добиват сол, но след 6 години се отказват и от тогава островът с розовото езеро почти не е посещаван.