Начало Новини Образование Ромски мерак за висше: В Павликени и други градове…

Ромски мерак за висше: В Павликени и други градове…

3410

Ромите, които учат висше, са се увеличили, а специалностите, които харесват най-много, били медицина и педагогика. Това твърди Деян Колев, който е председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

В интервю за БТА той обясни, че за десет години броят на ромите с висше образование у нас се е увеличил три пъти. Но признава, че и така остава изключително нисък – 0.6 на сто от всички роми.

Образованието на ромите влезе в обществените дискусии през последната седмица заради идеята на МОН да се дава стипендия от 30 евро за роми с успех над 3.50.

За успехите на ромското образование Деян Колев дава пример с община Павликени.

„Преди години там нямаше нито един студент ром, а през изминалата година вече има шестима студенти“, обясни той. Колев уточни, че двама от тези ромски студенти са подкрепени в обучението им в университет от Ромския образователен фонд, а четирима ги подкрепя центъра „Амалипе“.

„И в много други населени места се увеличава броят на ромите, учещи висше образование“, категоричен е Деян Колев.

С подкрепата на центъра „Амалипе“ и Институтът „Отворено общество“ за четири години в медицинските университети броят на ромските студенти се е увеличил от 23-ма на 117.

„Много роми учат педагогика, и за мен, като учител, това е изключително приятно“, каза още Деян Колев. Той уточни, че има много ромски студенти, които учат начална училищна педагогика и други педагогически специалности, както и други специалности в университетите.

Меракът за учене на ромите намалявал мерака им за ранни сватби.

Това пък следва от изследване, цитирано от Колев. Според него най-много от ромите без завършено основно образование встъпват в първо семейно съжителство на около 16 години. При ромите със средно образованието съжителството започвало на 20 години, а при ромите с висше образование – дори и на 25 години.