Начало Новини Здраве Сдружение „Диабетик”, град Павликени

Сдружение „Диабетик”, град Павликени

2139
Международният символ на заболяването диабет
Международният символ на заболяването диабет

Сдружение „Диабетик”, град Павликени, продължава традицията да се изнасят беседи от лектори, които предоставят здравни брошури, материали и литература, подпомагащи лечението на диабета. Задават се много въпроси, на които се отговаря компетентно и изчерпателно. Всички беседи преминават с голям интерес не само от страна на болните от диабет (diabetes mellitus).

Системно се организира безплатно измерване на кръвна захар, холестерол и триглицериди на жителите от община Павликени.

Провеждат се тържества по случай 14-ти  ноември – Световен ден на диабета, Коледно-новогодишни празници, 8-ми март – Международния ден на жената, Първа пролет, Великден.

Високо хуманна е амбицията на ръководството на клуба – не само да помага на болните от диабет, но с богата и разнообразна дейност да им изгради самочувствие на хора с равни възможности, независимо от степента на тяхното заболяване.

Основните дейности на сдружението по отношение опазване здравето на членуващите се изразяват в подпомагане на социално слабите членове, здравно неосигурените или от уязвими групи.

В осъществяване на своята дейност Сдружение „Диабетик” се подпомага от Община Павликени. На 14-ти ноември – Световния ден за борба с диабета, Община Павликени за трета поредна година организира безплатно измерване нивото на кръвната захар. По предварително изготвен график медицински лица минаха по населените места от общината и измериха нивото на кръвната захар на жителите, които не са здравно осигурени, които са на социални помощи или са от уязвими групи. Общо 256 жени и 74 мъже направиха изследванията. 38 от тях се оказаха със завишени нива на кръвната захар и бяха насочени към личните си лекари за пълни изследвания.

С тези актове Община Павликени и Сдружение „Диабетик” обръщат внимание на хората и апелират всички да се грижат за здравето си.

За повече информациа, моля звънете на Председателя на сдружението, г-жа Марийка Гатева, на телефони 061052305 или 0895041525, понеделникпетък от 09:00 до 17:00 ч.