Начало Новини Криминална хроника Село Димча под обсада заради цигани бракониери

Село Димча под обсада заради цигани бракониери

1409
дърва
дърва

От 10 дни павликенското село Димча е под обсада от горски стражари заради безогледната кражба на дърва за огрев. Мобилни екипи на великотърновското горско стопанство “Болярка” и Регионалната дирекция по горите обикалят денонощно цялото землище и следят за бракониери в горите. Около Димча се сече поголовно, без да се подбират дърветата, каруци обикалят района, като последно незаконна сеч е установена дори в частни имоти. Отсечени са над 60 дървета с различен диаметър, а след това пъновете са били маркирани с контролна горска марка и червена боя от проверяващите.

От седмица шефовете на “Болярка” и полицията в Павликени са на крак и обсъждат обстановката в района. Горските и полицаите вече са планирали съвместни действия. По данни на горското стопанство във Велико Търново от началото на годината контролният екип на “Болярка” е бил 94 пъти в горскостопанския участък “Павликени”. Констатирани са 65 нарушения и са съставени 26 акта на нарушители. Освен това има и 39 констативни протокола за незаконна сеч от неизвестен извършител.

Всеки камион със законна дървесина трябва да има електронен превозен билет, който горските проверяват, обясни инж. Николай Николов, шеф на РДГ във Велико Търново. Крадци на дърва обаче се снабдяват с образци на превозни билети, които се използват за обучение на частни лесовъди, горски стражари, представители на общините. При проверка бракониерите представят тези образци, които обаче са невалидни, тъй като истинските превозни билети са регистрирани в електронна система и веднага може да се направи справка. Инж. Николов уточни, че вече са се натъквали на такива случаи при проверките, когато им представят билети образци.