Начало Новини Здраве Симптомите на паник атаката, за които трябва да знаете

Симптомите на паник атаката, за които трябва да знаете

1041

Симптомите на паник атаката са подобни на тези на сърдечен пристъп и се изпитват от един на всеки десет души всяка година. Ето как може да се борите с тях психологически.

Хората, които страдат от паник атаки имат следните симптоми:

  • Интензивен страх
  • Много силна физическа реакция
  • Усещането, че ще умрат всеки момент или ще загубят напълно умствен контрол

Физическите симптоми включват недостиг на въздух, болки в гръдната област, ”нервен” стомах, потене и треперене.

По тези причини много от хората смятат, че имат сърдечен пристъп, което от своя страна допринася за паниката.

Всичко това се случва в условията на липса на реална физическа опасност, въпреки, че страдащият преживява ситуацията много различно.

Паник атаките са много често срещани сред хората, които страдат от повишена тревожност.

Как да се справим с паник атаките? Като се научим да ги разпознаваме и като разберем, че изпитваме именно паник атака, а не физическа криза. Ето трите етапа на паник атаките:

Първият знак за атаката може да е нещо малко, като притеснителна мисъл или пристъп на тревога за нещо. Това обикновено води до сърцебиене.

Вторият етап на атаката е бързо засилване на тревогата, при което физическите симптоми се влошават. Сърцето започва да бие много по-бързо, започва потене, адреналинът се покачва. Страдащият е убеден, че е сърдечен пристъп или друг физически катастрофален проблем.

При третият етап тревогата се превръща в трудно контролируема или неконтролируема паника. Която завърта цикъла от тревожност и страх пак с повишена сила.