Начало Новини Криминална хроника Скандални разкрития за зверското запалване на Георги в Павликени

Скандални разкрития за зверското запалване на Георги в Павликени

375
Георги

Сиракът Георги от Павликени, над когото беше извършен опит да бъде изгорен жив, е бил залят с коресилин – силно запалима течност, използвана като разредител за бои. Това съобщи пред медиите неговият спасител Марин Ангелов.

47-годишният мъж се бори за живота си в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”. В същото лечебно заведение, но в по-леко състояние е настанен и мъжът, направил опит да го запали и изгори жив. 

Историята, която потресе цяла България и хвърли в шок жителите на Павликени, се разиграла на 1 май привечер, часове преди настъпването на Великден.

Пострадалият Георги бил повикан и се присъединил към група от 5-6 мъже, които пиели бира на открито на улицата. Какво се е случило след това в компанията, все още е трудно да се установи. Около 17:50 ч., прибирайки се към къщи, Марин Ангелов минал край тайфата и решил да се спре и да изпие по бира с мъжете. Когато приближил, той видял Георги да лежи по гръб на тротоара, гол до кръста, със силно зачервена кожа.

Марин познавал много добре сирака Георги, тъй като преди 11 години лично го взел под крилото си и го приютил в собствената си къща.

Там Георги му се отплащал за подслона, като помагал в домакинството и гледал болния му баща. Самият Георги останал без родители и преди да бъде приютен при Марин, живеел в полусрутена къща заедно с брат си. Жителите на Павликени описват двамата братя като много добри, но много наивни, чак до глупост.

Марин Ангелов разказва, че след като видял зачервената кожа на Георги, помислил, че е изгорял от слънцето. Попитал го нещо, но лежащият мъж бил във видимо неадекватно състояние. Тогава един от пиещите бира мъже казал на Марин, че Георги е бил залят с нещо и след това запален и оставен да гори.

Човекът, извършил ужасяващата постъпка, се наричал Данчо. „Тоя е луд. Заля го с коресилин и го запали”, споделил с Марин един от компанията пиещи бира младежи.

По-късно обаче, когато бил привикан в полицията на разпит, същият младеж явно се уплашил, защото променил показанията си и казал, че двамата – Георги и Данчо, един друг се заливали с някаква течност от някаква бутилка, а след това Георги сам подпалил себе си. Всъщност любопитното е, че пред полицаите и самият Георги също разказал, че докато пушел цигара, се бил залял с ракия и от това се запалил. Спасителят му Марин Ангелов обаче поставя под съмнение думите му, като смята, че в линейката, докато пътувал за София, изпадналият в шок може да е подведен и да му е внушено, че той сам е виновен за подпалването си.

След като видял ужасяващото състояние, в което квартирантът му се намирал, без да се двоуми и минута, Марин Ангелов се обадил на спешния телефон. Оттам обаче казали, че линейката от общинската болница в Павликени ще се забави, защото била на адрес по селата.

Тогава Марин сам закарал обгорелия Георги до болницата в Павликени, а оттам с реанимобил мъжът бил транспортиран по спешност в „Пирогов”. Оказало се обаче, че мъжът с опасност за живота не е здравноосигурен и поради това не може да му бъде оказана медицинска помощ.

Тогава Марин и двама бизнесмени от Павликени за кратко  време събрали и платили застраховките на Георги за пет години назад, около 2000 лв., за да може той да бъде лекуван. Въпреки това обаче обещаната операция, която трябвало да бъде извършена още в сряда, била отложена за петък.

При приема му в „Пирогов” отначало Георги бил оставен под медикаментозна кома, а след това бил изведен от нея и в момента бил на силни болкоуспокояващи и контактен.

Още същата вечер в Павликени пристигнали криминалисти и започнало разследване на случилото се.


Марин Ангелов споделя, че това не е първият случай, при който мъжете от въпросната компания се подиграват и издевателстват над наивния Георги. „Ползваха го за шут и за подигравка. Бяха го хванали веднъж и го бяха хвърлили ей там, в дерето. Колко пъти съм му казвал да не ходи при тях, но той не ме слушаше”, споделя Марин.

Той разказва също, че когато се обадил на спешния телефон, въпросният Данчо, който залял Георги, започнал да размахва ръце и да се оправдава: „Нищо не съм направил.”

Едната му ръка, половината тяло и част от крака му обаче също били изгорени, което явно издавало, че той има пръст в изгарянето на сирака. Спасителят Марин е категоричен, че Георги не е провокирал с нищо мъжете от компанията да постъпят така зловещо с него. „Той пиеше, но не беше агресивен, нито конфликтен.

Беше много наивен и много добродушен и аз недоумявам как може някой да извърши такова жестоко нещо над него”, споделя мъжът.

Той предполага също, че държавните институции са се опитали да натопят сирака, че се е самозапалил, за да отърват истинския извършител от наказателна отговорност. „Гошо е едно бедно момче и няма кой да застане на негова страна и да го защити. Но аз няма да го оставя и ще продължа да му помагам”, категоричен е Марин Ангелов.

Той е още неколцина негови приятели са подели инициативата да съберат средства, с които да подпомогнат Георги, когато бъде изписан от болницата. Кутии за финансови дарения са поставени в няколко търговски обекта в Павликени. Кампания за благотворителност „да помогнем на нашия Гошо” от няколко дни е подета и в социалната мрежа Фейсбук.