Начало За Забава С богата програма Павликени ще отбележи своя празник

С богата програма Павликени ще отбележи своя празник

264

С десетки събития Павликени ще отбележи своя празник, чиято кулминация ще е на 29 юни, съобщи пред БТА във Велико Търново кметът на общината. Програмата за тържественото отбелязване на празника на град Павликени и 79-ата годишнина от обявяването му за град ще е пъстра разнообразна, целта ни е да има за всеки вкус интересно събитие, за да компенсираме годините, в които заради пандемичните мерки, празник нямаше, посочи Манолов.

Концертната програма ще започне на 16 юни със спектакъла „Вечните песни на България“, в който участват Данчо Караджов, Маргарита Хранова, „Трамвай номер 5“, Йордан Марков и Владислав Славов на сцената на Летния театър. На 28 юни на същата сцена ще се състои юбилейният концерт „Михаил Белчев на 75“. Михаил и Кристина Белчеви са изпълнителите на химна на Павликени, затова тяхното гостуване се очаква с радост от нашите съграждани, посочи Манолов.

Акцент в програмата е 25-ото издание на Националния фолклорен фестивал „Северняшка китка“, в който участие са заявили 1230 изпълнители от цялата страна, а председател на журито е Янка Рупкина. Фотоизложбата от десетия международен пленер „Павликенскят край и неговите хора“ ще бъде открита на 23 юни. Програмата включва прожекции на най-новите български филми, театрални постановки на сцената на Народно читалище “Братство – 1884“, както и фестивал на рибената чорба, който ще се състои на река Росица в Бяла Черква на 25 юни.

В навечерието на празника е отпечатан луксозен алманах, посветен на Павликени, представящ миналото на града и неговото настояще. Изданието е на български и английски език, защото се оказа, че в община Павликени от години живеят много британски граждани, които се интересуват от миналото на мястото, което са избрали, посочи кметът.

Екземпляри от алманаха ще получат официалните гости и приятели на Павликени, които ще пристигнат на 29 юли, за да се включат в празничната програма, която ще започне с тържествена литургия и ще завърши с фолклорен спектакъл на Ансамбъл „Добруджа“.