Начало За Забава С богата програма Павликени ще отбележи своя празник

С богата програма Павликени ще отбележи своя празник

429

С богата и атрактивна програма Павликени ще отбележи своя празник и 78-та годишнина от обявяването му за град. Проявите започнаха още тази седмица с театралното представление “Машините са кучки”, което премина при голям интерес, а Павликени е един от малкото градове извън столицата, в които е представена постановката. Програмата продължава с откриването на IX международен фотопленер “Павликенският край и неговите хора” във фоайето на НЧ “Братство – 1884”.

“Последните години той се открои като емблематична проява с гостуващи майстори на обектива, които търсят уникални моменти от живота на нашата община. Тази година, наред с членовете на местния фотоклуб, участват и 8 гости. Една от целите на пленера е да сближи младите с по-опитните фотографи, за да има приемственост между тях. Всички продукции остават собственост на Община Павликени и вече разполагаме с богат архив от над 500 кадри. Възнамеряваме за 10-та годишнина да потърсим съдействие на колеги от съседни общини, за да я направим пътуваща фотоизложба”, заяви „кмето“. Той уточни, че най-добрите снимки от сегашното издание на пленера ще бъдат показани на площад “Свобода”.

На 24 юни – сряда, от 19:30 ч. на сцената на Летния театър се състоя концертът на популярния радиоводещ Ники Атанасов с изпълнения на „любими“ руски песни. Българският Висоцки, както е известен изпълнителят, пя заедно с една от сценичните си партньорки – украинката Елена Жосан.

На 27 юни – събота, ще се проведе дамско рали, което ще е в два етапа – майсторско шофиране и скоростна отсечка. Надпреварата ще е на паркинга на ул. “Стефан Караджа”. В ралито могат да се включат дами от цялата страна, а записването продължава до началото на състезанието. Едно от условията е автомобилите да не бъдат тунинговани, а за победителките са предвидени атрактивни награди, уточни зам.-кметът инж. Албена Петрова.

На 28 юни – неделя, от 19,00 ч. официално ще бъде открита обновената сграда на НЧ “Братство – 1884”. С близо 1 млн. лв. сградата е напълно обновена. “Всички очаквахме този ремонт от години, тъй като сградата беше много неуютна и нямаше никакво отопление. Подготвихме проект още 2013 г., опитахме да намерим финансиране по ПРСР, но не бяхме сред одобрените. В крайна сметка ремонтът е налице. Сега вече читалището е газифицирано, климатизирано, с 360 нови седящи места, сменена дограма, хидроизолация, с нови системи за осветление и озвучаване. На сградата е направено и фасадно осветление”, каза още „кмето“.

След откриване на читалището започва концертът на самодейни състави, а след изпълненията им на сцената ще се качи певицата Емилия, като входът е свободен. Концертът е подарък за жителите и гостите на Павликени от фирмата, извършила ремонта на читалището.

В празничния 29 юни – вторник, в Деня на Св. св. Петър и Павел, започва официалното честване. В 08:00 ч. ще се състои света литургия в църквата “Рождество на Пресвета Богородица”. От 09:30 ч. започва тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат гласувани новите почетни граждани. Номинациите са на световната шампионка по спортна стрелба Весела Лечева, военният лекар и изследовател проф. Никола Александров, който е родом от Павликени, кардиологът д-р Станислав Стоев и Димитър Трифонов – бивш полицай и съдия по вписванията, чиято номинация е издигнат от Инициативен комитет, уточни Румяна Гавраилова, секретар в Общината. След заседанието на ОбС ще бъдат връчени плакетите на новите почетни граждани.

Новият момент в програмата е освещаването на знамето на 12 ученически гвардейски отряд от СУ “Бачо Киро” – Павликени. Униформите на 24-та ученици са закупени с помощта на дарителска кампания, в която се включват десетки граждани и фирми. А в обучението на гвардейците се включва НВУ “Васил Левски”.

Официални гости на празника ще са Сергей Милушев – секретар по отбрана и сигурност при Президента на Република България, както и председателят на сдружението на младите гвардейски отряди д-р Ангелова.

Програмата ще завърши с фолклорния спектакъл концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, а входът отново е свободен.

Веднага след празниците ще се проведе традиционното посрещане на юлското слънце с голям рок концерт на брега на река Росица край Бяла черква. “Очакваме любителите на рок музиката да дойдат. Началото на концерта е на 30 юни от 20:00 ч., а краят е след изгрев слънце около 06:00 ч. Общо осем групи ще участват, като големите звезди тази година са музикантите от група “Ахат”. В програмата ще се включат и местните групи Flight, High Enough, Rock Evolution, The Drivers, “Българи”, “Земетръс” и Black Irish Dogs, като в последната група участва и юристконсултът на Общината Владимир Лечев”, каза още „кмето“.

Осигурена е голяма сцена, къмпинг зона, зона за хранене и за отдих, като входът отново е свободен.