Начало Новини История С 880,000 лв. обновиха изцяло Историческия музей в Павликени

С 880,000 лв. обновиха изцяло Историческия музей в Павликени

54
Исторически музей - Павликени
Исторически музей - Павликени

Историческият музей в Павликени е пред финализиране на дейностите по проект, свързан с обновяване и модернизиране на експозицията и материалната база, която е от 1978 г.

Историята на града е представена по нов начин през призмата на малките истории и разкази на хората и предметите.

Най-атрактивната част може би ще са новите експозиции и витрини, които ще включват археологически находки, предмети, свързани с революционната борба и четите на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Бачо Киро. Централно място ще заема най-важният експонат – Вечният календар на отец Матей Преображенски. В експозицията ще бъде отделено по-голямо внимание на историята на Павликени, значението на гарата, икономиката, църквата и училищата за живота на хората. Етнографската част ще включва градски интериор, земеделие и бит, сватбени обичаи, които също са много интересни, разказа за медиите Елена Христова, директор на Историческия музей в Павликени.

Чрез проекта се цели институцията да се рекламира и модернизира, отваряйки се към света, а съвсем скоро ще заработи и специално изготвената интернет страница, предлагаща много нова информация, модерен дизайн, начин за връзка и заявяване на посещения. Идеята на екипа е сайтът да бъде поетапно осъвременяван, както се прави в големите европейски музеи. Предвижда се част от експонатите да бъдат сканирани и да се разглеждат онлайн.

“През последните години разбиранията за начина на представяне на музеите и техните функции се промениха и с оглед на това музеят акцентира най-вече върху създаването на нови експозиции, обхващащи времето от античността до съвременността, както и на художествената галерия. Те са обновени, модернизирани, в тях ще бъдат добавени интерактивни приложения, различни видове аудиофайлове, възможност за докосване на експонати от посетителите и въвличане на публиката в част от историята”, посочи Христова.

Хората ще могат да се докоснат до експонати, свързани с античността и с по-новата история. Те ще имат възможността да поставят на ръката си паламарка, да използват стари мерки и теглилки. Разработено е и специално приложение на български и английски език, което ще разказва повече за начина на действие на Вечния календар. Предвидено е новата експозиция на историческата и художествената галерия да е двуезична, за да могат и чуждестранните гости да я възприемат по-цялостно. Благодарение на този проект за първи път на горния етаж на музея ще бъдат изградени място за временни изложби и такова за работа с деца, в което ще има и интерактивна маса. За предстоящото лято от музея се надяват да изготвят още по-богата програма, свързана с ангажиране на децата през летните месеци, в която да се използват и ресурсите на новия детски кът.

Проектът “Ревитализиране на пространството, реновиране и обновяване на експозициите в Исторически музей – Павликени” е създаден по програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”. Той е със срок 22 месеца и на стойност 880 хил. лв., като е финансиран от Европейската икономическа общност и финансовия механизъм на европейското икономическо пространство за периода 2014-2021 г.

В изпълнението на проекта музеят си партнира с училище в Норвегия, като представители на учебното заведение са посетили институцията в Павликени и е направен обмен на добри практики. На 13 април предстои екип от Историческия музей да посети училището в Норвегия и на място да се запознае с техния начин на работа, иновативни техники, обучение на хората, свързани с културното предприемачество и развитие на музейните пространства, сподели Христова.