Начало Новини Изкуство Творци от пет държави участваха в международния арт пленер “Павликени и света“

Творци от пет държави участваха в международния арт пленер “Павликени и света“

807

Темата за толерантността е в основата на провелия се за 8-ма поредна година международен арт пленер “Павликени и света“. Изложбата с творбите на художници от Бразилия, Холандия, Германия, Япония и България бе открита от „кмето“ на община Павликени Манолов и посланика на Бразилия в България и Република Северна Македония Ана Мария Сампайо Фернандес.

Седем дами – художници: Ренате Швейцер – Германия, Сумие Мацуе – Япония, Зиба Сахаби – иранка по произход, Мариане Смит – Холандия, Верена Фрейдрих – Германия, Кристина Родригес – Бразилия, и българските автори – Даниела Тодорова и Тодор Тодоров показаха свои произведения, арт инсталации и скулптури в изложбата. Те са в България по покана на фондация „Аматерас“, която е съорганизатор на пленера.

„Днес изкуството ни учи да проявяваме повече разбиране към околните. Виждаме тази освободеност на мисълта и в хартиените творби и инсталациите в днешната изложба. Те ни вдъхновяват и ни отварят светогледа към нови идеи и мечти, каквато е всъщност и основната задача на изкуството – да стимулира въображението ни, да провокира размисъл и дебат, да внесе красота в ежедневието ни“, каза при откриването „кмето“ Манолов. По думите му пленерът има запазено място в културния живот на града и вече осма година показва значими творци пред публиката. “Ние в Павликени си дадохме обещание, че ще отворим обятията си за изкуството от всички жанрове и видове, и от всички страни по света. С откриването на тази изложба аз вярвам, че вървим в правилната посока и създаваме богат културен продукт за съгражданите ни и гостите на нашия град“.

За първи път тази година всички автори са създали и едно общо произведение. Те са работили заедно във фоайетата на НЧ „Братство – 1884“, където е показана и изложбата. Общата им работа се казва „Толерантност, дипломация и култура“. Повече за нея разказа кураторът на изложбата Даниела Тодорова. „Важен в нея  е човешкият елемент – човекът, неговата душа, неговото желание да бъде част от голямото световно семейство, да даде своя принос, със своята креативност и талант и успоредно с това да бъде отворен, да бъде толерантен, да бъде наистина един прекрасен човек, изпълнен с любов и обич“, каза Тодорова.

В рамките на пленера бе организиран уъркшоп, в който художничката Сумие Мацуе показа японския начин за полагане на злато и сребро.

В Павликени бе прожектиран и филмът „Уважаеми Посланик“, който дава моментен поглед към личността и делото на бившия посланик на Бразилия в Париж Луис де Соуза Данташ, удостоен посмъртно с почетното звание Праведник на света при Мемориала на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим, за спасяването живота на повече от 1,000 души, предимно евреи, които ги грози смъртна заплаха от нацисткия режим, като им издава визи. На живота и делото му е посветена и изложбата „Дон Кихот в мрака“, която също беше показана пред публиката в Павликени. „Кмето“ подчерта, че темата за толерантността е водеща в тези две изложби, както и за целия 21 век, в който различията между хората са все повече и фактите говорят, че най-големите конфликти в историята са започвали именно от незачитането на различията.