Начало Новини Инфраструктура Три пречиствателни станции в областта получиха награди

Три пречиствателни станции в областта получиха награди

1088

Пречиствателните станции за отпадъчни води (ПСОВ) в Павликени, Горна Оряховица и Свищов получиха престижни награди на Българската асоциация по водите (БАВ). Те участваха в националния конкурс “Най-добра пречиствателна станция за отпадъчни води в България” за 2017 г., в който бяха номинирани 13 екосъоръжения.

Председател на журито бе доц. д-р инж. Ирина Костова, декан на Хидротехническия факултет при УАСГ, с членове Илияна Тодорова от МОСВ, проф. д-р инж. Богдана Куманова от ХТМУ, и инж. Иван Иванов, председател на БАВ.

Според журито наградата за Павликени е, че пречиствателната станция, която е една от най-новите и модерните у нас, е създала най-приятна среда за работа. Всяка стая в административната ѝ сграда, наред със специфичното оборудване, е превърната в картинна галерия, а в двора растат много цветя и овошки. За Горна Оряховица отличието е за ресурсно най-ефективно екосъоръжение, а за Свищов – наградата е за най-безаварийна работа на пречиствателната станция.

Идеята за конкурса на БАВ се заражда във връзка с изпълнението на Оперативната програма “Околна среда” за двата периода от 2007-2020 г. Според инж. Иванов през това време хората, които работят в пречиствателните станции, наред със служебните си ангажименти са направили много красиви и полезни неща и журито не е могло да избере един най-голям победител. Затова са наградени всичките 13 участници в конкурса спрямо различни постижения и дейности в работата им.

През първия период на програмата по околна среда в България – 2007-2013 г., са финансирани 50 пречиствателни станции. През втория – 2014-2020 г., се предвижда подпомагане на още 18 екосъоръжения. Това е съобщил зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков по време на церемонията по награждаването.