Начало Новини Благотворителност Участие в ПЕТС семинара и празника на Ротари клуб Банско-Разлог

Участие в ПЕТС семинара и празника на Ротари клуб Банско-Разлог

1198

Д-р Милко Янакиев, бъдещият председател на Сателитен Ротари клуб Павликени / Бяла черква за периода 2019/2020 и д-р Пламен Латев, взеха участие заедно с много приятели от РК Велико Търново в ПЕТС семинара на Ротари България, организиран в Банско. Събитието отрази и годишнина от създаването на Ротари клуб Банско-Разлог.

Ротари клуб – Велико Търново стана притежател на ценна реликва. Това е огромен дървен чук, с който са ознаменувани паметни събития от живота на ротарианското семейство.

Чукът, дарен от Симеон Кондов, дава началото на две важни събития в историята на българското ротарианство. През декември 2001 г. президентът на световната организация Ротари Интернешънъл Ричард Кинг чартира в един ден в Резиденция „Бояна“ 14 Ротари клуба, 12 Ротаракт клуба и два Интеракт клуба. През 2007 година президентът на Ротари Интернешънъл Уилфрид Уилкинсън свиква в Резиденция „Бояна“ Мирна конференция за Балканите по повод 75 години на Ротари в България.

„Виновник“ реликвата да заеме своето почетно място в залата, където се събират великотърновските ротарианци, е Даниел Маринов – член на Ротари клуб – Велико Търново. Той наддава за чука на търг, проведен на тържество по случай годишнина от създаването Ротари клуб – Банско-Разлог. Маринов печели търга с внушителна сума. Тя подпомага каузата на клуба в Банско, а именно – реновиране на три отделения в болницата в Разлог. Целта на Маринов е да подари ценната придобивка на великотърновските си ротариански приятели. Убеден съм, че мястото на тази реликва е именно тук, в сърцето на България, в един от най-активните клубове в страната, споделя той. За благородния си жест Даниел Маринов получи специална благодарствена грамота от президента на Ротари клуб – Велико Търново.

29 юни ще е важна дата в живота на хуманитарната организация в България. Тогава във Велико Търново, в залата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще се проведе смяната на властта, извършвана традиционно в началото на новата ротарианска година. На специална церемония своя пост ще поеме новият дистрикт гуверньор на Дистрикт България. Припомняме, че за пръв път великотърновец – адвокат Митко Минев, ще оглави организацията. Той ще наследи на поста Веселин Димитров.

По същото време своите огърлици ще получат и новоизбраните президенти на местните клубове в страната. Досегашният президент на Ротари клуб – Велико Търново, Росен Великов ще предаде властта на своя наследник Кирил Андреев.

Великотърновският Ротари клуб е сред най-активните в страната. През ноември м. г. той отбеляза тържествено с поредица от събития своята 80-а годишнина. Голямата кауза на клуба е събирането на средства за закупуването на модерен бронхоскоп за белодробната болница в старата столица.