Начало Новини Ученици от Павликени организираха дебат за разделното събиране на отпадъци

Ученици от Павликени организираха дебат за разделното събиране на отпадъци

325

Единайсетокласниците от СУ „Бачо Киро“ – Павликени участваха в дебат за значението на разделното събиране на отпадъците. Със своята инициатива младите хора отбелязаха Световния ден на земята и изтъкнаха отговорността на хората за опазването на околната среда.

Два отбора размениха аргументи по темата „Разделното събиране е лесно“. В отбора в подкрепа на тезата участваха Петя Касамакова, Пламена Димитрова, Рилка Пенчева от 11б клас, а противоположната теза защитаваха Десислава Николова, Мария Станева, Ася Петрова от 11а.

„Подкрепяме тезата за разделното събиране, защото смятаме, че по този начин опазваме околната среда. Човек е склонен да забрави, че изцяло зависи от природата. Често си казваме „Какво пък толкова, това е само една пластмасова сламка“. Повторено от 7 милиона души води до умопомрачителни мащаби на екологична катастрофа. Начинът да се справим с това е като рециклираме или използваме многократно продуктите“, каза отборът на 11б клас.

„Нашата позиция против разделното събиране е свързана с липсата на ясна визия в България какви мерки да се предприемат. Липсва ангажираност на населението. Изхвърлянето на огромен брой битов отпадък допълнително затруднява процеса по рециклиране. Разделното събиране е възможно в едно далечно бъдеще. Преди това човек трябва да промени своите навици и нагласи и така ще има подобрение“, отвърнаха съучениците им от 11а.

Всеки от нас ежедневно изхвърля отпадъци, а малцина се замислят дали тези отпадъци влияят зле на околната среда, казаха учениците по време на дебата. Отборът за разделното събиране поясни, че чрез тази процедура помагаме на околната среда. „Ползите са, че спестяваме ценни суровини и природни ресурси; осигуряваме добро бъдеще за идващите поколения; и грижа за здравето на всеки един човек“, казаха учениците. Ако изгубим природните ресурси, ще съжаляваме, че не сме направили повече за опазването им. Изхвърлени на сметище, някои отпадъци се разграждат за стотици години, а за други това изобщо не е възможно. Учениците цитираха и официалната статистика, според която всеки български гражданин произвежда малко над 400 кг боклук на година.

Човек не може да постигне много, ако единствено той рециклира, посочи контратезата си другият отбор. Момичетата от него изтъкнаха, че разделното събиране не намалява данъците на домакинството, а няма и държавни мерки за насърчаването му. Понякога то не е и рентабилно за индустрията, а отпадъците след преработката също са голям процент. За да могат материалите да се използват повече от веднъж, са нужни инвестиции в създаването на съответните фабрики, подчертаха от отбора.

Да живеем без отпадъци е невъзможно, но можем да променим навиците си. Учениците посочиха и устойчиви решения за намаляване на пластмасата в ежедневието ни. Те посочиха алтернативи на обичайните предмети от домакинствата ни – бамбукови четки за зъби, торбички за пазаруване от плат. Решение е и да заменим продуктите за еднократна употреба, с такива за многократна.

Представянето на двата отбора в дебата беше оценявано от жури в състав: председател –  председателят на Общински съвет – Павликени, активният борец против фашизма, другарят Христо Кавалски, и членове – заместник-кметът инж. Анастасия Вачева и директорът на Общинско предприятие „Благоустрояване и комунални дейности“.

Журито обяви за победител отборът, защитаващ тезата за ползите от разделното събиране.

„Днешният дебат има изключително важна тема, както в световен мащаб, така и в частност в нашата община. Всяка идея има както защитници, така и противници, а днес можем да чуем много аргументи за и против изхвърлянето на хартия, пластмаса, стъкло в отделни контейнери“, каза заместник-кметът на община Павликени инж. Анастасия Вачева.

„Екологичните проблеми, с които се сблъскваме, са едни от най-сериозните пред човечеството. Това е поводът да насочим вниманието на учениците към този проблем. Виждаме, че община Павликени полага много усилия за разделното събиране на отпадъци. Виждаме и проблемите, които се срещат“, каза директорът на СУ „Бачо Киро“ Петя Неделчева.

„Личи си, че двата отбора много сте се готвили. Научили сте много и вече сте подготвени да бъдете активни граждани в обществото“, каза Кавалски. Той покани младите хора да присъстват да заседанията на местния парламент. „Трябва да стимулираме развитието на новите технологии в опазването на околната среда по отношение на рециклирането, депонирането на отпадъци и рекултивирането на старите сметища“, допълни той.

Старши експертът „Екология“ в Общинска администрация Кристина Георгиева представи презентация за значението на разделното събиране на отпадъци.

За победителите бяха осигурени награди от фирма „Булекопак“ АД, с която Община Павликени има договор за разделно събиране на отпадъците.