Начало Новини Изкуство Посланикът на Финландия откри изложбата „Павликени и света“

Посланикът на Финландия откри изложбата „Павликени и света“

1982

Изложбата „Павликени и света“ с участието на финландски художници беше открита в Павликени от кмета инж.Емануил Манолов и посланика на Финландия н.пр. Харри Салми.

В Павликени гостуваха четирима финландски автори и една художничка от Швеция: Лииса Малкамо (Liisa Malkamo), Сакари Пелтола (Sakari Peltola), Туомас Халливуо (Tuomas Hallivuo) и Лаура Лехеркари (Laura Lehenkari) от Швеция, Виля Лиорансен (Vilija Lioranciené). От българска страна участваха: Тодор Тодоров – председател на АМАТЕРАС фондация, Даниела Тодорова, Валентин Балев, Михаил Артамонцев и Силвия Артамонцева. Те прекараха седмица в Павликени като се запознаха с античното наследство, съвремените постижения и туристическия потенциал на региона.

Изложбата е следствие на пленер, който дава възможност за обмен на идеи и творчески достижения. Показаните произведения остават част от собствената колекция от съвременно изкуство на Община Павликени.

Пленерът представя произведения от дърво, хартия, метал, редом с живописни платна. Разнообразието на творчески идеи и резултати е част от последователната концепция на проекта „Павликени и света“ и представя огромното визуално и стилово разнообразие в съвременното световно изобразително изкуство.

„Павликени вече е на световната карта на градовете, които посрещат изкуство от най-високо ниво! В последните четири години градът ни се отвори към всички жанрове на съвременното изкуство и с радост посрещна творци от близо и далеч“, каза в словото си кметът инж.Емануил Манолов. Той благодари на съ-организаторите от фондация „Аматерас“ Даниела и Тодор Тодорови.

Много скоро Павликени ще има своята първа професионално оборудвана галерия, обяви инж. Манолов. Галерията е един от четирите проекта, които Павликени защити по правителствената инвестиционна програма през 2014 г. и предстои откриването й в най-скоро време.

В нея ще бъдат показани събраните до момента картини, скулптори и предмети на съвременното изкуство, които Община Павликени събра по време на ежегодните арт-резиденции през последните четири години.

Посланикът на Финландия н.пр. Харри Салми оцени високо ежегодния пленер и благодари на създателите на събитието и на кмета на Павликени. „Благодарение на Вашите усилия, постиженията на много финландски творци бяха представени през българската публика. Следствие на Вашата отдаденост и развиването на културната стратегия на Павликени е и създаването на градска художествена галерия, в която избрани творби от пленера „Павликени и света“ ще са част от постоянната експозиция“, каза н.пр. Харри Салми.

Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“ подари свои художествени творби, свързани с тракийската култура на кмета и на посланика.

„За втори път съм в Павликени и съм много щастлива от всичко, което виждам“, каза Лииса Малкамо. Тя е куратор на изложбата от финландска страна и за втори път гостува в Павликени.

Всички произведения са показани в залата на Исторически музей – Павликени. Изложбата може да се разгледа до 6 август.