Начало Новини Криминална хроника Хроника на злото в града на „хубавите“ хора

Хроника на злото в града на „хубавите“ хора

2267

Случаен разговор, на който станал свидетел човек от екипа на „Господари на ефира“ още през януари т.г., издал схемата с горивото, в която участват служители на Районното управление.

В заведение, близо до полицията в Павликени, в което обичайно служителите на реда обядвали, униформените най-спокойно обсъждали работата си, на кого какъв акт са написали и кого са „пуснали”. Покрай типичния полицейски хумор, случайният посетител дочува и разговор между полицаите, в който се коментирало кой ще зарежда гориво в туби в този ден. Тъй като полицаите не се притеснявали от външни хора, цялата тази история не направила особено голямо впечатление на човека от екипа на предаването, но след края на служебното пътуване редакторския екип се заема да провери как е регламентирано пълненето на гориво в съдове от служители на МВР.

След като се оказва, че не е регламентирано, „Господари на ефира” решават да поставят под наблюдение бензиностанцията, която има договор с МВР. И тук се появила най-голямата трудност – как всичко това да остане незабелязано, тъй като в малкия град всички се познават. „Това, че полицаите не се притесняваха от никого и разговаряха напълно свободно за тубите с гориво за нас означаваше, че имат абсолютен комфорт сред жителите на Павликени. Беше твърде рисковано да ползваме подкрепа и съдействие от местни хора!” – коментира репортерът на „Господарите“ Димитър Върбанов.

Точно затова се налагало постоянно да сменят хората, автомобилите и техниката, с която се е работило на място. От „Господарите” са използвали екипи от София, Бургас и Велико Търново като през всички месеци на наблюдение хората, които са знаели за операцията, дори от екипа на предаването, са били изключително ограничен кръг.

„Част от хората, които ползвахме, не бяха напълно наясно с целите на разследването и събраните дотук материали. Ползвахме коли под наем с различни регистрации, които сменяхме постоянно, избирахме различни пътища за влизане в Павликени, като гледахме да избегнем срещи с патрулни автомобили и минаване покрай камери за видеоконтрол, а ако се наложеше да сменяме или зареждаме техниката на място, го правихме в малките часове на нощта”, споделя още Димитър Върбанов. За девет месеца екипът е прегледал няколко хиляди часа записи от стационарните камери, монтирани около обектите и от мобилните камери. „Използвахме и маскировъчни екипи. Многократно се налагаше да почистваме клони на дървета, които пречеха на видимостта на камерите. Криехме се от полицаи и от местните жители на Павликени, защото градът е малък и всички се познават”, разказва още Върбанов. „Най-интересното беше, че по време на наблюдението хора от екипа отново посещаваха заведението, в което често се отбиват полицаите и винаги имаше какво интересно да се дочуе от разговорите на полицаите – те не се притесняваха от нищо” – казват от екипа на предаването. И споделят, че един от най-рискованите моменти е бил преследването на патрулен автомобил, пълен с туби и бутилки от минерална вода с горива в багажника. „Явно полицаите се бяха усетили, че ги следят, защото непрекъснато променяха скоростта, а накрая вместо да спрат и проверят автомобила ни, увеличиха рязко скоростта и успяха да ни избягат”.

„Моето най-голямо притеснение е да не би някой от познатите ми в Павликени да ме види в района или да разбере, че съм бил там. Затова ограничих посещенията си до минимум, още повече че се оказа и че познавам лично някои от служителите на РУ – Павликени”, споделя Димитър Върбанов. През октомври екипът на Господарите подава сигнал за случващото се към МВР и прокуратурата, като предоставя целия събран видеоматериал и информация по случая. Оттам насетне компетентните органи започват свое разследване.