Начало Новини Инфраструктура В Павликени разкриват Център за спешен прием на деца в риск

В Павликени разкриват Център за спешен прием на деца в риск

1189

В Павликени разкриват Център за спешен прием на деца в риск. Той ще бъде част от Центъра за обществена подкрепа към Центъра за социални услуги, като ще се предоставя подкрепа на деца от 3 до 18 г., чието семейство преживява криза, развод, смърт на родител, насилие, жилищна криза и др. Спешният прием включва и майки с деца до три години. Засега са предвидени две места.

Децата в риск могат да останат в Центъра от 24 до 72 часа, като през това време за тях ще се грижат социални работници и психолози. Но в зависимост от индивидуалните потребности на детето и връщането му в биологичното семейство или неговата подготовка за настаняване извън семейната среда, престоят може да бъде удължен до 20 дни. Ако е необходимо, децата ще бъдат преглеждани от лекар специалист, който да препоръча съответните изследвания. Освен това при спешния прием най-малките ще получат педагогическа и психологическа подкрепа и подготовка за връщане в детската градина или училището.

Освен спешната услуга, местата в Центъра за обществена подкрепа ще бъдат увеличени от 40 на 60 потребители. Аргументите за това са, че за последните 3 г. потребителите се увеличават, като за 2016 г. нуждаещите се от социална подкрепа са били 120 души. Освен това не се допуска хора, които се нуждаят от социална и психологическа помощ, да чакат.

Иначе ангажиментите на ЦОП, открит през 2009 г., са многостранни. Специалистите консултират семейства с проблеми и в риск, подкрепят професионалното ориентиране на децата, информират за семейното планиране, водят превенция на противобществените прояви. Освен това специалистите имат и пряка работа на терен в общините Павликени и Сухиндол.