Начало Новини Религия † Великден – празник на всички празници

† Великден – празник на всички празници

2408

Великден е един от най-големите християнски празници. Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните християни това е най-светлият християнски празник. За католиците той е вторият най-голям религиозен празник след Коледа.

Традициите, с които този ден се свързва, датират отдавна.

Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета, това са символите на светлия празник. Но всяка страна по света отбелязва Великден по свой начин. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат извън религиозния ритуал и носят спецификата на мястото, където се празнува.

Ето някои любопитни факти за Великден, които може би не знаете

Във Филипините на Великден има традиция родителите да дърпат косите на децата си, за да пораснат те живи и здрави.

Най-популярните шоколадови яйца в света са Cadbury Creme Egg, първото от тях се появява на пазара през 1971 година.

„Ротшилдово яйце“ (The Rothschild Egg)

През 2007 година на търг беше продадено великденско яйце на Фаберже (Faberge), покрито със златно-розов емайл и отрупано с брилянти, което е продадено за $18.5 милиона. На всеки кръгъл час от върха на яйцето се появява златен петел, инкрустиран със скъпоценни камъни, и четири пъти кима с глава. Яйцето е изработка на самия прочут майстор Фаберже за семейството на руските монарси, а покупката е направена от френския аристократ барон Едуард де Ротшилд за сватбен подарък.

В Париж произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка. На пазара се предлагат и други скъпи шоколадови фигури.

В Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния в понеделника след Великден има традиция мъжете да пръскат жените с вода и да ги пляскат с украсена с панделка пръчка.

В Норвегия е популярно по време на Великден да се разгадават криминални случаи, свързани с убийства.

Едно от най-големите великденски яйца, правени някога, е било изложено през 2011 година в италианския търговски център Ian. Яйцето е имало височина 10.39 метра, обиколка – 19.6 метра и е тежало 7,200 килограма.

Най-големият шоколадов заек за Великден е бил създаден в Южна Африка през 2010 година от Хари Джонсън. Заекът е бил с височина 3,70 метра и е тежал 3 тона, и е бил изяден от 250 деца в неравностойно положение.

Първото шоколадово великденско яйце е произведено през 1873 година от Fry’s.

първото великденско яйце на Фаберже "Кокошчицата"
първото великденско яйце на Фаберже „Кокошчицата“

Най-известните великденски яйца в света са произведения на изкуството. Създадени са от прочутия бижутер Peter Carl Faberge (Петер Карл Фаберже) в периода от 1885 до 1917 година. Изящната колекция включва 71 екземпляра, като 52 от тях са изработени лично за руското императорско семейство. През 1885 година руският цар Александър III помолил Faberge да направи яйце, което да подари за Великден на съпругата си. То било яйце в яйцето. Външният му  корпус бил от злато, покрит от бял емайл, имитиращ черупка, който се отварял, за да разкрие по-малко яйце от злато, в което мътила златна кокошка. Царят и царицата били толкова впечатлени от златото, че поръчали на фирмата на Faberge да продължат да правят такива яйца, които да се доставят всеки Великден. В по-късните години Николай II, син на Александър, продължил обичая.

В Германия има обичай коледните елхи да се изгарят на Великден като своеобразен символ на сбогуване със зимата и посрещане на пролетта. Германците търсят скрити великденски яйца из градината и ядат шоколадови зайчета. От векове те палят и великденски огньове. Етнографите са на мнение, че това са не само езически, но и християнски обичаи, защото се смята, че огънят ще донесе нова сила за живот и ще прогони зимата. Той обаче е и символ на радостта от възкръсването на Христос, който е известен още с прозвището „Светлината на света“. Някои смятат, че огънят припомня и за изгарянето на Юда в ада, задето е предал Христос на римляните.

В много италиански села се разиграват страданията Христови, провеждат се и великденски процесии. В магазините се продават огромни шоколадови яйца, пълни с изненади и увити в ярка гланцова хартия. На Велики понеделник за закуска по изключение се яде и салам, баница с плънка, известна като „torta rustica“ и се пие вермут.

На Великден в САЩ се организират шествия. Най-големите са в Ню Йорк. В Белия Дом малките посетители могат да търсят скрити великденски яйца и да ги търкалят из градината. Накрая американският президент подарява на всички дървени великденски яйца, подписани от него и от първата дама.

Великденски специалитет в Южна Африка са благоуханните сладкиши „Hot Cross Buns“ с кръстчета от захар. Вероятно става дума за стара британска традиция, зародила се по времето на кръстоносците.

„Христос Воскресе“ – „Воистина Воскресе“ са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден!

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкресението на Иисус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръста и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите. 

Възкресение Христово, Великден

Сцената, която изобразява това Велико събитие се нарича още и „Слизане в ада“, защото Възкресението,  слизането в ада и чупенето на вратите на ада от Иисус Христос са се случили в един и същи момент.

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася от храма запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма „Св. Възкресение“, при слизането на Благодатния огън.

Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос. Счупването на яйцето символизира счупването на портите на ада и победата на живота над смъртта.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава „Христос воскресе!“ – „Воистина воскресе!“.