Начало Новини История Община Павликени почете 10 години от смъртта на Кирил Ракаров

Община Павликени почете 10 години от смъртта на Кирил Ракаров

1768

Десетата годишнина от смъртта на футболиста Кирил Ракаров беше почетена с официална церемония в град Павликени. Пред паметната плоча на бившия футболист на ЦСКА и национал в градския парк „Кирил Ракаров“ се събраха общественици, признателни граждани, футболни ветерани и футболистите от ОФК „Павликени“.

Кирил Ракаров е роден в Павликени през 24 май 1932г. Бивш футболист на ЦСКА, бронзовият медалист с националния отбор от Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. От 1949 г. до 1950 г. играе в „Червено знаме” /Павликени/. Ракаров е един от основните играчи на силния тим на “червените” в средата на ХХ век. Той е безупречен десен бранител на “армейците” и на националния отбор. Наричан е „Човекът с топовния шут“. Изиграва 190 мача за ЦСКА, 10 пъти печели шампионската титла и три пъти националната купа. Четвъртфиналист е за КЕШ през 1957 г. Има 58 мача за националния отбор и играе на световното първенство в Чили през 1962 г.

Ракаров е един от малкото футболисти, които не завършват ВИФ. Будният Кирил се дипломира като военен инженер във военната академия „Г. С. Раковски“. Автор е на една от най-хубавите книги, писана за футболния отбор на ЦСКА – “С червената фланелка”.

„Нека личността на Кирил Ракаров да е светъл еталон за всички млади футболисти в младежките отбори на ОФК „Павликени“. Те са избрали да тръгнат по неговия път – да бъдат футболисти, да играят спортсменски и да прославят името на Павликени“, каза в официалното си слово кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Той подчерта усилията на местната власт да изгради нови спортни обекти и да подпомогне чрез тях масовия спорт в общината. „Спортът и в частност футболът са много близо до сърцето на българина. Заради постиженията и всеотдайната игра на хора като Кирил Ракаров поколения българи сме на стадионите или пред телевизионния екран и се радваме на всяка победа. Затова неговото име ще остане завинаги в славната история на Павликени и на българския футбол“, каза още градоначалникът.

Към присъстващите се обърна и футболният ветеран Илия Друмев, съученик и приятел на Кирил Ракаров. „Той притежаваше всички качества бързина, техника, а неговия силен удар помнят много вратари. Той беше не само голям футболист, а и голям човек. Затова гражданите първо го удостоиха със званието „Почетен гражданин на Павликени“, а после назоваха и градския парк на негово име“.

Венци на признателност към живота и делото на Кирил Ракаров поднесоха председателя на Общински съвет – Павликени Ваня Антонова и кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов, футболистите ветерани от град Павликени, членовете на Общински футболен клуб „Павликени”, председателя на ПК по младежта, спорта и туризма Христо Кавалски, групата на общинските съветници от ГЕРБ, признателното гражданство и др.