Начало Новини Общество Защо пием шампанско на Нова Година

Защо пием шампанско на Нова Година

1685

Може би се чудите защо на Нова година пием шампанско. Отговорът се крие от преди 1500 години. Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс, в региона Шампан. В продължение на векове, там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско. До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известния монах Дом Периньон, не преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъкът му.

Крал Луи XV постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани с бъчви. Смятало се е, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент, напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.

От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски, е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс. Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, с хубавата напитка си отива и с хубава храна.

Ето и шест от най-подходящите добавки: пармезан; черен трюфел; сьомга; горски плодове – къпини, малини, ягоди; крем брюле или шоколадов мус; скариди с мента.