Начало Новини Изкуство 139-годишнината от Априлското въстание и празника на града честваха в Бяла...

139-годишнината от Априлското въстание и празника на града честваха в Бяла черква

2939

И тази година Бяла черква отбеляза своя празник 11 май с богата програма. Културните и образователни прояви започнаха още в началото на месеца, когато в навечерието на патронния си празник местното училище, читалище и Исторически музей обявиха конкурси за детско- юношеско творчество, проведоха литературни четения на романа „Под игото” и лектория на тема „Бачо Киро – живот и дело”.

Учениците от ОУ „Бачо Киро” обходиха всички паметни плочи и ги закичиха с венци в знак на признателност към делото на 101 въстаници – участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро. В ранната утрин на 10 май започна традиционният крос „Бачо Киро”, в който тази година се включиха и ученици от други училища в Община Павликени. Грамоти и награди получиха победителите в кроса и в ученическия конкурс „Моят град и моето училище – минало, настояще, бъдеще”.

Граждани и гости на града посетиха изложбата „Април 1876” в Историческия музей.

В Природонаучния музей бяха представени няколко изложби: документална изложба на ДА – Велико Търново „Марко Вачков”; изложба на Исторически музей – Бяла черква „Пчеларство и пчеларски традиции в Бяла черква”, Фотоизложба на Фондация „Джендър проект в България“ „Успели жени в селските райони на България”.

В този ден на отворени врати посетителите разгледаха и експозициите в Къща-музей „Цанко Церковски” и Етнографския музей.

b2Гости на тържествата на 10 май в Бяла черква бяха: инж. Емануил Манолов – Кмет на Община Павликени, Пламен Чернев – Кмет на Община Сухиндол, бригаден генерал Тодор Дочев – Началник на НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново, полк. Коста Баев, Харитон Харитонов – Зам. Кмет на Община Павликени, Мария Петкова – гл. експерт „Култура” при Община Павликени, Ганчо Александров – съветник по въпросите на културата, общински съветници от Общински съвет- Павликени, Пепи Стефанова – директор на СОУ „Бачо Киро” – Павликени, Зорка Петкова – директор на ОУ „Бачо Киро” – Бяла черква.

Концертът на ансамбъл „Сидер войвода” събра на площада малки и големи почитатели на българския фолклор и традиции и достави радост и настроение.

Знамето на Бяла черква беше издигнато от Кмета на града Албена Тодорова, под звуците на „Неволнишка песен” в изпълнение на самодейци от детската и женска вокална група при НЧ ”Бачо Киро-1869” с ръководител Живка Денчева. След тържествения ритуал в църква „Св. Димитър” беше отслужена велика вечерня с панихида в памет на загиналите в Априлското въстание.

За четвърти пореден път представители на регионалните клубове „Традиция” – Трявна и Бяла черква представиха възстановка на събитията от този ден преди 139 години. Те пресъздадоха възторжената атмосфера в селището в навечерието на въстанието, подготовката, в която се включват жени, мъже и деца, ученията по стрелба под ръководството на Бачо Киро, пристягането на оръжията и боеприпасите. Жени и деца от местните фолклорните състави се събраха, за да изпратят четниците и да се сбогуват с близките си.

Възстановката беше обогатена с нови моменти и повече действия и продължи в местността „Черничака”, закъдето се отправи факелното шествие под звуците на духовия оркестър на НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново. На това място на 28 април (ст. ст.) 1876 г. се събират 101 мъже от общо 150 български къщи в Бяла черква и поемат към село Мусина – сборен пункт на четата на поп Харитон и Бачо Киро. Селото ги изпраща.

Почти от всяка българска къща тръгва въстаник, от някои по двама, а от къщата на дядо Марчо – четирима сина. За много от тях това прощаване е последна раздяла.

От село Михалци начело с Тодор Лефтеров се присъединяват 28 въстаници и продължават към Мусина-сборният пункт на четата, където се събират още 29 въстаници от Мусина, 14 от Дичин, 6 от Вишовград и 2 от Русаля. За войвода е избран поп Харитон, подвойводи Бачо Киро и Христо Караминков, военен командир Петър Пармаков и знаменосец – Димитър Русчуклийчето.

Съгласно предварителния план 187 четници начело с поп Харитон се отправят към Балкана. В Дряновския манастир четата е стегната в железния обръч на армията на Фазлъ Паша. Девет дни продължават героичните сражения, известни в историята ни като Дряновска епопея. В продължение на девет дни шепата въстаници отбиват атаките на 6,000 редовна турска войска и башибозук под командуването на Фазлъ паша. Избухват пожари, рухват стените на манастира. В манастирския двор и по околните скали оставят костите си 139 въстаници, от които 75 белочерковци. Слова в знак на признателност прозвучаха на тържествения митинг в чест на 139-годишнината от Априлското въстание, венци и цветя бяха поднесени на паметника на Бачо Киро и мемориалната стена с имената на въстаниците.

Празничният ден в Бяла черква завърши със заря на площад „11 май”.

Анастасия Георгиева
Исторически музей – Бяла черква