Начало За Забава Театър 145 години от създаването на Първия селски театър отпразнуваха в Бяла черква

145 години от създаването на Първия селски театър отпразнуваха в Бяла черква

3625

С тържествено честване и премиера на пиесата „Живият град” на 15 май 2015 г. НЧ „Бачо Киро-1869” отпразнува 145-годишнината от създаването на Първия селски и пътуващ театър в България.

Гости на тържеството бяха инж. Емануил Манолов – Кмет на Община Павликени, Илийка Иванова – общински съветник, Катя Димитрова – началник отдел „Хуманитарни дейности”, Мария Петкова – експерт в отдел „Култура”, Ганчо Александров – съветник по въпросите на културата в Община Павликени, Албена Тодорова – Кмет на град Бяла черква, Владимир Стоянов – Кметски наместник на с. Емен, Дарина Митева – секретар на НЧ „Братство-1884” – гр. Павликени, Альоша Пътов – дългогодишен режисьор на читалищния театър, бивши и настоящи самодейци. Тържествената вечер започна с поднасяне на цветя пред паметника на Бачо Киро – създателя на Първото селско читалище и на Първия селски театър в България. Богата изложба за историята на Белочерковския театър беше открита в малкия салон на читалището. В нея са представени 20 табла с повече от 120 фотографии из живота на театъра от 1937 г. до днес, оригинални издания на пиеси, отличия и предмети от реквизита на театрални постановки през годините.

С приветственото слово на Анастасия Георгиева – дългогодишен председател на читалището, възкръснаха спомени за първите представления, за незабравими спектакли и актьори. Тази годишнина беше повод да се припомни историята на създаването на първия селски пътуващ театър, започнала през 1870 г. в малката класна стая на Белочерковското училище. Специално внимание беше отделено на хората, свързали завинаги живота си с театралната сцена на Белочерковското читалище – режисьори, актьори, техници, суфльори, читалищни служители и деятели, които през годините работиха с душа и сърце, за да се раждат прекрасните театрални постановки.

DSCF3091Поздравителни адреси по случай годишнината бяха връчени от инж. Емануил Манолов – Кмет на Община Павликени и Албена Тодорова – Кмет на Бяла черква. Получи се поздравителен адрес от Министерство на културата. За принос към развитието на любителския театър Читалищното настоятелство награди с плакет „145 години Първи селски театър” дългогодишни театрални деятели – режисьори и артисти, а 70 души получиха грамоти за активно участие и съдействие в организирането и осъществяването на театралните постановки през годините.

След тържественото отбелязване на годишнината започна премиерата на самодейния театър при НЧ „Бачо Киро-1869” с режисьор Данчо Колев – пиесата „Живият град” от Денко Неделчев.

Преминал през трудни и преломни години, Белочерковският читалищен театър и днес защитава достойно мястото си в духовното пространство на град Бяла черква и Община Павликени.

Анастасия Георгиева
Директор на Исторически музей – Бяла черква
Председател на НЧ „Бачо Киро–1869”